Alle voordelen van een spouwmuur op een rij

Ben jij benieuwd naar de voordelen van een spouwmuur? Wij van Isotech vertellen je het graag! In onderstaand artikel zetten we voor jou op een rij wat de pluspunten van een spouwmuur zijn. Lees daarom gauw verder!

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur is een muur bestaande uit een binnen- en buitenmuur. De binnenmuur is de dragende kracht van je woning en grenst aan de binnenkant van je woning. Deze muur wordt doorgaans met gips afgewerkt, zodat de bewoner deze kan verven of behangen. De buitenmuur heeft een isolerende en decoratieve functie. Regen wordt door deze muur buitenshuis gehouden. De ruimte tussen de binnen- en buitenmuur wordt de spouw genoemd.

 

Isolerende werking van een spouwmuur

Maar wat is nu precies het voordeel van zo’n spouwmuur? Dat leggen we graag aan je uit. Ten eerste heeft een spouwmuur van minimaal 50 millimeter (zonder spouwmuurisolatie) een isolerende en vochtwerende werking. Hierdoor blijft er ‘ s winters meer warmte binnen hangen en wordt kou buiten de deur gehouden. In de zomer geldt juist het omgekeerde!

 

Een spouwmuur maakt spouwmuurisolatie mogelijk

Een spouwmuur heeft van nature dus al een isolerende werking, maar met spouwmuurisolatie worden pas echt goede resultaten behaald. Bij spouwmuurisolatie wordt hoogwaardig isolatiemateriaal tegen het binnenspouwblad geplaatst. Dit verhoogt het wooncomfort aanzienlijk ten opzichte van een spouwmuur zonder isolatie. Warmte wordt beter vastgehouden en kou blijft buiten de deur.

 

Een spouwmuur is financieel aantrekkelijk

Een ander voordeel van een spouwmuur is merkbaar in de portemonnee. Een geïsoleerde spouwmuur bespaart namelijk flink op stookkosten. Dit kan op jaarbasis oplopen tot wel 600 euro. Daardoor heb je deze eenmalige investering doorgaans binnen slechts vier jaar al terugverdiend! Bovendien stijgt je woning in waarde na aanbrenging van spouwmuurisolatie.

 

Een spouwmuur heeft een positief effect op de gezondheid

De ventilerende werking van een spouwmuur maakt de kans op schimmelvorming een stuk kleiner, doordat er minder vocht blijft hangen. Langdurige bloostelling aan schimmel kan een negatief effect hebben op de gezondheid. Denk hierbij aan allergieën en luchtwegaandoeningen zoals astma. Een geïsoleerde spouwmuur reduceert de luchtvochtigheid, waardoor het indirect bijdraagt aan de gezondheid van de bewoner. Het blijft daarentegen ontegenzeggelijk van belang dat je ook zelf regelmatig jouw woning ventileert, door ramen of deuren open te zetten.

 

Spouwmuurisolatie is gunstig voor het milieu

Door spouwmuurisolatie zal je aanzienlijk minder energie gaan verbruiken. Dit is terug te zien in de CO2-uitstoot van jouw huis, welke fors zal dalen.

 

Meer weten over de voordelen van een spouwmuur?

Wil je meer weten over de voordelen van een spouwmuur of spouwmuurisolatie? Neem dan zeker contact met ons op! In een vrijblijvend adviesgesprek vertellen we je graag meer over de mogelijkheden. U kunt ons telefonisch bereiken op 040 241 74 64. Hopelijk spreken we je snel!

Overige artikelen