De RC-waarde is een belangrijk begrip indien je jouw woning of bedrijfspand wilt isoleren. Isotech legt je graag van alles uit over de RC-waarde! Want wat is de RC-waarde eigenlijk en waarom is deze bij isolatie zo belangrijk? Onze specialisten vertellen het je graag. Dankzij onze ruime ervaring in het vak en uitgebreide kennis op het gebied van isolatie hebben wij vele klanten al weten te verblijden met een geïsoleerd huis of bedrijfspand. Dat zorgt niet alleen voor een comfortabeler klimaat in huis, maar merk je ook in de portemonnee! Dus, wil jij meer weten over de RC-waarde en welke rol deze term bij isolatie speelt? Lees dan onderstaand artikel voor een uitgebreide toelichting!
Wat is de RC-waarde?
De RC-waarde weergeeft de warmte weerstand van een totale constructie, bijvoorbeeld van een dak, vloer of wand. Voor het berekenen van de RC-waarde wordt dan het isolerend vermogen van alle onderdelen van de constructie meegenomen. RC staat voor Resistance Construction (Weerstand Constructie) en wordt uitgedrukt in M2K/W. Hoe hoger deze waarde, hoe beter de constructie warmte vasthoudt.
Soms is er enige verwarring over het verschil tussen de RC-waarde en RD-waarde, maar deze dienen zeker niet door elkaar te worden gehaald! De RD-waarde weergeeft namelijk het isolerend vermogen van een materiaal, daar waar de RC-waarde iets zegt over de thermische weerstand van een gehele constructie.
Waarom is de RC-waarde belangrijk?
De RC-waarde is van belang om te achterhalen hoe goed een constructie warmte vasthoudt. Dit wil je vanzelfsprekend weten om te bepalen of isolatie noodzakelijk is. Wanneer er veel warmte uit een constructie lekt, heeft dit negatieve gevolgen voor jouw woning of pand. We zetten hieronder een aantal redenen voor je op een rij:
- Kou dringt gemakkelijker je huis binnen. Hierdoor wordt het frisser en onbehaaglijker in huis.
- Je moet meer stoken om je woning of pand op temperatuur te krijgen. Hierdoor stijgt je gasverbruik, wat je vanzelfsprekend terugziet op de energierekening. Daarnaast heeft veel stoken een negatief effect op het klimaat, doordat de uitstoot van CO2 bij groter gasverbruik toeneemt.
- Slecht-geïsoleerde plekken in de constructies van jouw woning zijn prooien voor vochtplekken en schimmels. Op deze plekken vormt zich namelijk waterdamp doordat de lucht hier gaat condenseren.
Wat bepaalt de RC-waarde?
Een versimpelde formule voor het berekenen van de RC-waarde is het optellen van de individuele RD-waarden. Echter, de RC-waarde is van diverse factoren afhankelijk, namelijk de Rm, Rsi, Rse en α. Maar wat betekenen deze waarden eigenlijk?
- Rm = thermische weerstand van alle gebruikte materialen in de constructie, dus zowel het isolatiemateriaal als alle andere materialen.
- Rsi en Rse = warmte-overgangsweerstand binnen (Rsi) en warmte-overgangsweerstand buiten (Rse). Deze waarden weergeven de invloed van verschillende luchtlagen in de constructie.
- α = correctiefactor
De formule om de RC-waarde te berekenen, luidt dan:
ΣRm + Rsi + Rse
Rc = ——————- – Rsi – Rse
(1 + α)
Welke RC-waarde geldt voor welke constructie?
Niet elke constructie in een pand of woning dient over dezelfde RC-waarde te beschikken. Zo is de beoogde RC-waarde van een vloer lager dan van een dak. Het Nederlands Bouwbesluit heeft een aantal richtlijnen opgesteld voor de RC-waarde van verschillende constructies. Zo gelden voor een woning de volgende RC-waarden:
- RC-waarde dak: minimaal 6,0 M2K/W
- RC-waarde gevel: minimaal 4,5 M2K/W
- RC-waarde vloer: minimaal 3,5 M2K/W
Meer weten over de RC-waarde?
Kortom, de RC-waarde is van cruciaal belang om te achterhalen of jouw woning geïsoleerd moet worden. Het berekenen van de RC-waarde is echter niet eenvoudig. Laat Isotech je hierbij helpen! Wij gaan graag voor je aan de slag met het berekenen van de RC-waarde en de isolatie van jouw woning of pand!
Vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op! Dit kan via het onderstaande contactformulier of door een mail te sturen naar info@isotech.nl. Ook zijn wij telefonisch bereikbaar op 040-2417464. Wij helpen je graag verder!