Alles over de RD-waarde

De RD-waarde; een erg belangrijk begrip bij de isolatie van jouw woning of bedrijfspand! Isotech vertelt je hier graag meer over. Als specialist op het gebied van (spouw)muurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie hebben wij de afgelopen 45 jaar veel ervaring en kennis opgebouwd. Deze kennis delen we graag met jou! Dus, wil je alles weten over de RD-waarde? Lees dan snel verder in onderstaand artikel!

Wat is de RD-waarde?

De RD-waarde is de isolatiewaarde van een type isolatiemateriaal. Deze waarde geeft aan hoeveel warmteweerstand het materiaal heeft. Dit is vanzelfsprekend van groot belang bij isolatie. De RD-waarde geeft namelijk het isolerend vermogen van het materiaal aan. RD staat voor Resistance Declared en wordt uitgedrukt in M2K/W. Hoe hoger deze waarde, hoe beter deze warmte binnenhoudt. Je vindt de RD-waarde vaak op de verpakking van het isolatiemateriaal.

 

Wat bepaalt de RD-waarde?

De RD-waarde is afhankelijk van twee factoren, namelijk:

De warmtegeleiding van het materiaal, uitgedrukt in de lambdawaarde. Als een materiaal goed warmte geleidt, heeft het minder isolerend vermogen. Een goed isolatiemateriaal beschikt dus over een lage lambdawaarde, terwijl een minder goed isolatiemateriaal over een hoge lambdawaarde beschikt. Stoffen met een lage lamdbawaarde zijn onder andere lucht, gassen en kunststoffen. Je ziet deze stoffen dan ook vaak terug in isolatiematerialen.

Er zijn dus verschillende materialen geschikt voor isolatie. We zetten de meest voorkomende materialen voor je op een rij:

  • Glaswol: lambdawaarde van ongeveer 0,039
  • Steenwol: lambdawaarde van ongeveer 0,039
  • EPS (piepschuim): lambdawaarde van ongeveer 0,038
  • PIR: lambdawaarde van ongeveer 0,023
  • PUR: lambdawaarde van ongeveer 0,025

De dikte van het materiaal. Daarbij geldt: hoe dikker een materiaal, hoe beter dit warmte isoleert. Een PIR-plaat van 20 centimeter dik heeft dus een hoger isolerend vermogen dan een PIR-plaat van 10 centimeter dik.

 

Hoe bereken ik de RD-waarde?

Je berekent de RD-waarde als volgt: RD-waarde = dikte van het materiaal in meter / lambdawaarde. Stel dat je een EPS-plaat van 15 centimeter dik hebt met een lambdawaarde van 0,041, dan is de berekening 0,15 / 0,041 =  3,66. De RD-waarde is dan 3,7. Wanneer een constructie uit meerdere isolerende lagen bestaat, kan de totale warmteweerstand berekend worden door de individuele warmteweerstanden bij elkaar op te tellen. Men spreekt dan van de RC-waarde. De versimpelde formule voor de RC-waarde is: Rc = R1 + R2 + R3 enzovoorts. Echter, de RC-waarde is van tal van factoren afhankelijk. Lees hier meer over de RC-waarde.

Zoals eerder gezegd, vindt je de RD-waarde op de verpakking van het isolatiemateriaal. Je hoeft deze doorgaans dus niet zelf te berekenen. De fabrikant van het materiaal heeft dit meestal al voor je gedaan.

 

Welke RD-waarde moet ik kiezen voor isolatie?

Het kan lastig zijn om het juiste materiaal met de juiste RD-waarde voor isolatie te kiezen. Het is namelijk niet per definitie zo dat het materiaal met de hoogste RD-waarde het beste isoleert. Dit hangt bijvoorbeeld af van of het een hellend of plat dak betreft. Bij spouwmuurisolatie is onder andere de dikte van de spouw juist weer van belang.

Uiteraard spelen ook andere zaken een rol in de keuze voor een bepaald materiaal en isolatiewaarde: Denk bijvoorbeeld aan:

  • Je budget
  • Persoonlijke voorkeur
  • Milieuoverwegingen

Het is daarom belangrijk om de voor- en nadelen van elk soort materiaal af te wegen. Het kan namelijk best zo zijn dat in jouw situatie het voordeliger is om een goedkoop materiaal in meerdere lagen aan te brengen, in plaats van een dik materiaal in dunnere lagen. Uiteraard moet dit wel mogelijk zijn in het desbetreffende deel van je woning dat geïsoleerd moet worden.

Dieper inzicht in RD-waarde voor optimale isolatie

Een diepgaand begrip van de RD-waarde is belangrijk voor het kiezen van de juiste isolatie. Deze waarde, essentieel voor de beoordeling van thermische weerstand, speelt een sleutelrol in energie-efficiëntie en comfort binnenshuis. Het is echter een misvatting dat alleen de hoogste RD-waarde garandeert de beste isolatie. De keuze voor isolatiemateriaal moet ook rekening houden met specifieke toepassingen en omgevingsfactoren. Bij Isotech bieden we gespecialiseerd advies om ervoor te zorgen dat uw isolatie niet alleen voldoet aan de RD-waarde isolatie standaarden maar ook aangepast is aan uw unieke behoeften, waarbij we valkuilen vermijden door een grondige evaluatie van alle relevante aspecten.

Meer weten over de RD-waarde?

Heb je nog vragen of opmerkingen over de RD-waarde? Isotech helpt je graag verder! Wij adviseren je uiteraard graag over diverse zaken met betrekking tot diverse soorten isolatie.

Twijfel dus zeker niet om contact met ons op te nemen! Isotech helpt je graag verder.

Overige artikelen