Alles over koudeval

 

Koudeval is een soort koude luchtstroom die continu aanwezig is in huis en wat als tocht wordt ervaren. Koudeval is een specifieke vorm van tocht waarbij je geen lucht van buiten voelt maar waarbij lucht afkoelt en vervolgens letterlijk naar beneden valt en zich verspreidt door de ruimte. De oorzaken van koudeval zijn enorm. We leggen het je hieronder uit en vertellen ook hoe je koudeval kunt meten en oplossen.

Wat is koudeval?

Koudeval komt voornamelijk voor bij grote ramen. Wanneer het buiten koud is en je binnen de verwarming aan hebt staan, ontstaat er een temperatuurverschil tussen de koude ramen en de warme lucht binnen. Deze warme lucht zal door de koude ramen sneller afkoelen. Aangezien koude lucht zwaarder is dan warme lucht, valt koude lucht naar beneden. In het geval van koudeval is dit ook letterlijk wat er gebeurt: de koude lucht valt en verspreidt zich door de ruimte. Er ontstaat een continue luchtstroom over de vloer die aanvoelt als tocht.

Koudeval kan ook voorkomen bij muren in plaats van ramen. Wanneer muren niet goed zijn geïsoleerd voelen deze koud aan en kan er ook koudeval ontstaan.

De oorzaken van koudeval

Koudeval kan als erg vervelend worden ervaren. Ondanks dat de verwarming hard aan staat en de ramen gesloten zijn, voel je continu een koude tocht in huis. De verwarming nog harder aan zetten gaat in dat geval niet helpen. Koudeval wordt namelijk veroorzaakt door temperatuurverschil in huis.

Wanneer ramen of muren niet goed zijn geïsoleerd zijn deze een stuk kouder dan de warme lucht in huis. Deze koude ramen of muren verkoelen de warme lucht en doordat koude lucht zwaarder is dan warme lucht, valt de koude lucht naar beneden en voelt deze aan als tocht.

Hoe kun je koudeval meten?

Om de koudeval te meten en erachter te komen waar de koudeval zich precies bevindt kun je gebruik maken van kaarsjes. Zet een waxinelichtje of andere kaars op de plek waar jij vermoedt dat het tocht. Let op dat de kaars op een stevige ondergrond staat en niet om kan vallen. Hou de kaars in de gaten en kijk of je de kaarsvlam ziet wapperen. Zo ja, dan klopt je vermoeden en kun je verder onderzoeken en de koudeval meten.

Wanneer je vermoedt dat het raam tocht, kun je alle kiertjes sluiten met tape of ander materiaal. Zet nu een kaarsje bij het raam. Wappert het kaarsje niet meer? Dan weet je dat de tocht inderdaad door de kieren bij het raam ontstaan en het om buitenlucht gaat. Wappert het kaarsje nog steeds? Dan kan het koudeval zijn en bijvoorbeeld ontstaan door het koude raam. Bij koudeval is isoleren de beste optie.

Hoe kun je koudeval oplossen?

Koudeval is niet prettig en wil je het liefst zo snel mogelijk oplossen. Er zijn verschillende manieren om koudeval op te lossen. De beste oplossing verschilt per woning, kijk dus goed waar de koudeval bij jou thuis vandaan komt. Belangrijke oplossingen kunnen zijn:

 

Vervang de ramen met isolatieglas

HR++ beglazing is de beste oplossing tegen kou die via de ramen bij je woning naar binnen dringt. Zelfs wanneer je al dubbel glas hebt, kan het vervangen met HR++ beglazing een wereld van verschil zijn. HR++ beglazing isoleert zelfs veel beter dan dubbel glas. Heb je interesse in isolatieglas? Neem eens een kijkje bij HR++ beglazing of neem contact met ons op via 040 – 241 74 64 of info@isotech.nl.

 

Maak gebruik van spouwmuurisolatie

Niet alleen via ramen, maar ook bij muren kan koudeval ontstaan. In dit geval is de muur niet goed genoeg geïsoleerd, waardoor de muur koud wordt en de warme lucht afkoelt. Het isoleren van muren is een ontzettend belangrijk onderdeel om koudeval tegen te gaan. Met spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur opgevuld met isolatiemateriaal waardoor de binnenmuur niet tot nauwelijks afkoelt.

Bij Isotech maken we gebruik van TRIPLE PLATINUM ISOTECH-Parels®. Deze isolatieparels zijn gemaakt van EPS, onderhoudsvrij, brandvertragend, ademend, ongevoelig voor vocht en schimmel, eenvoudig en snel te verwerken en 100% recyclebaar.

Interesse in spouwmuurisolatie? Doe online de bespaarcheck, vraag een offerte aan of neem contact met ons op via 040 – 241 74 64 of info@isotech.nl.

 

Zet de verwarming op de juiste plek

Ook is het interessant om te kijken waar de verwarmingen momenteel zijn geplaatst. Het is namelijk slim om de verwarming onder het koude raam of de koude muur te plaatsen. Zo heeft het koude oppervlak geen kans om de lucht af te koelen omdat de verwarming tegelijkertijd de lucht weer verwarmd. Zo voorkom je dus koudeval.

 

Plintverwarming

Je kunt ook kiezen voor plintverwarming. De plintverwarming zorgt ervoor dat de lucht niet afkoelt en er dus geen koudeval (tocht) ontstaat.

Isotech helpt!

Op zoek naar een oplossing voor koudeval? Isotech kijkt graag met je mee. Neem contact met ons op via 040 – 241 74 64 of info@isotech.nl.

Overige artikelen