Een energielabel aanvragen, hoe doe je dat?

De aanvraag van een energielabel, hoe moet dat eigenlijk? In dit artikel leggen we het graag aan je uit. Een energielabel aanvragen is niet lastig, maar je moet wel net even weten hoe het in zijn werk gaat. Bovendien is het verplicht om een energielabel van een woning of pand aan te kunnen tonen, bijvoorbeeld bij de verkoop. Dus, wil jij weten hoe je een energielabel aanvraagt? Lees dan gauw verder.

Wat is een energielabel?

Het energielabel weergeeft hoe energiezuinig jouw woning is. Door energiebesparende maatregelen te nemen, kan je de waarde van jouw energielabel verhogen. Het energielabel loopt van G (zeer onzuinig) tot A++++ (zeer zuinig) en is standaard 10 jaar geldig.

De overheid maakt een inschatting over het energielabel van elke woning. Daarbij baseert zij zich op de volgende gegevens:

  • Bouwjaar
  • Type woning
  • Woningoppervlakte
  • Verbruik fossiele (energie) per m2 voor verwarming, koeling, warm water, verlichting en bevochtiging.

 

Waarom energiebesparende maatregelen treffen?

Er zijn diverse redenen om je energielabel gunstiger te maken. Ten eerste is het een slimme investering, omdat je een energiebesparende maatregel (met name bij oudere woningen) vaak snel weer terugverdient. Ten tweede ontstaat er door energiebesparende maatregelen, bijvoorbeeld isolatie, een prettiger klimaat in huis. Tenslotte kan je woning door een gunstiger energielabel meer waard worden. Investeren in het energielabel van je woning is dus zeker een verstandige keuze! Dit doe je met energiebesparende maatregelen, zoals:

Let wel: de overheid houdt in haar eerste inschatting van het energielabel van jouw woning geen rekening met de energiebesparende maatregelen die je hebt getroffen. Je krijgt van de overheid dan een minder gunstig label dan waar je recht op hebt.

 

Hoe vraag ik een energielabel aan?

Gelukkig is een nieuw energielabel aanvragen heel eenvoudig! We leggen dit stap voor stap aan je uit:

  1. Op energielabel.nl/woningen/ log je eenvoudig in met je DigiD
  2. Check hier de gegevens van jouw woning
  3. Geef de eventuele energiebesparende maatregelen die je hebt getroffen op. Je dient hier vaak bewijsstukken voor aan te leveren, zoals facturen, rapporten of foto’s.
  4. Ten slotte kies je welk bedrijf jouw energielabel gaat leveren

De aanvraag wordt op afstand door een energie-expert beoordeeld. Meestal kost het toekennen van een energielabel rond de 190 euro. De aanvraag van een energielabel neemt doorgaans één tot twee weken in beslag.

Ga je jouw huis verkopen? Dan moet je een definitief energielabel aanvragen. Doe je dit niet? Dan loop je het risico op een boete. Daarnaast maakt een gunstig energielabel je huis aantrekkelijker voor kopers. Het is dus zeker slim om een definitief energielabel aan te vragen.

 

Vragen of opmerkingen?

Wil je meer weten over het energielabel? Of heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op! Isotech helpt je graag verder. Je kan ons ook bereiken op info@isotech.nl of door te bellen naar 040-2417464. We zien je graag tegemoet!

Overige artikelen