Heb ik een spouwmuur?

Twijfel je of jouw huis een spouwmuur heeft? Geen zorgen! In dit artikel geven we je uitgebreide informatie over spouwmuren, hoe je deze kunt herkennen en isoleren. Het is belangrijk om te weten of je een spouwmuur hebt, omdat dit veel voordelen kan bieden, vooral als je van plan bent om je woning beter te isoleren.

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur bestaat uit een ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een woning, doorgaans 8 tot 10 centimeter breed. De totale breedte van een spouwmuur is meestal zo’n 26 centimeter. Deze ruimte, de spouw, zorgt voor isolatie en voorkomt vochtproblemen. Het principe achter een spouwmuur is simpel: door een luchtlaag te creëren tussen de muren, wordt de warmte beter vastgehouden en blijft vocht buiten.

Hoe weet ik of ik een spouwmuur heb?

 1. Bouwjaar controleren:
  • Woningen gebouwd tussen 1930 en 1976 hebben meestal een spouwmuur.
  • Woningen van voor 1930 hebben meestal geen spouwmuur.
  • Woningen gebouwd na 1976 hebben vaak een geïsoleerde spouwmuur.
 2. Bouwtekeningen raadplegen: Controleer op de aanwezigheid van een ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Dit is een duidelijke indicatie dat er een spouw aanwezig is.
 3. Dikte van de muren meten: Muren dikker dan 25 cm wijzen meestal op een spouwmuur. Dit komt omdat de binnen- en buitenmuur samen met de spouw deze dikte vormen.
 4. Luchtroosters controleren: De aanwezigheid van luchtroosters kan duiden op een spouwmuur. Deze roosters zijn vaak aanwezig om ventilatie in de spouw te bieden, wat helpt om vochtproblemen te voorkomen.
 5. Visuele inspectie: Soms kun je aan de buitenkant van je woning zien of er een spouwmuur is. Bij sommige oudere huizen kun je dit herkennen aan de metselwerkpatronen.

Waarom is een spouwmuur belangrijk?

Een spouwmuur speelt een cruciale rol in de isolatie van je woning. Het helpt niet alleen om de warmte binnen te houden tijdens de winter, maar zorgt er ook voor dat je huis koel blijft in de zomer. Daarnaast voorkomt een spouwmuur vochtproblemen die kunnen leiden tot schimmelvorming en structurele schade.

Spouwmuurisolatie

Heb je een spouwmuur? Dan is het slim om deze te isoleren. Voordelen van spouwmuurisolatie zijn onder andere:

 • Lagere energiekosten: Door je spouwmuur te isoleren, verbruik je minder energie om je huis te verwarmen of te koelen, wat leidt tot lagere energierekeningen.
 • Prettiger binnenklimaat: Een goed geïsoleerde spouwmuur zorgt voor een stabielere binnentemperatuur, waardoor je woning comfortabeler aanvoelt.
 • Milieuvriendelijk: Minder energieverbruik betekent minder uitstoot van broeikasgassen, wat beter is voor het milieu.
 • Waardevermeerdering van je woning: Een geïsoleerde woning is aantrekkelijker voor potentiële kopers en kan de waarde van je huis verhogen.
 • Verbeterd energielabel: Een betere isolatie draagt bij aan een gunstiger energielabel, wat een positief effect heeft op de verkoopbaarheid van je woning.

Is jouw woning geschikt voor spouwmuurisolatie?

Bij twijfel kun je de bouwtekeningen raadplegen of een specialist inschakelen. Woningen zonder volledig gevulde spouwmuur komen vaak in aanmerking voor isolatie. Houd rekening met het bouwjaar en de constructie van je woning. Als je woning gebouwd is vóór 1921, is de kans groot dat er geen spouw aanwezig is. Woningen gebouwd tussen 1930 en 1976 hebben meestal wel een spouwmuur, die vaak nog niet geïsoleerd is. Woningen gebouwd na 1976 zijn vaak al voorzien van geïsoleerde spouwmuren.

Vragen of hulp nodig?

Heb je vragen over spouwmuurisolatie of wil je direct hulp bij het isoleren van je spouwmuur? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Tijdens dit gesprek kunnen we je alles vertellen over de mogelijkheden en voordelen van spouwmuurisolatie voor jouw woning. We helpen je graag verder om je huis energiezuiniger en comfortabeler te maken.

Overige artikelen