Heeft mijn huis een spouwmuur?

Twijfel je of jouw huis een spouwmuur heeft? Geen zorgen! In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over spouwmuren, hoe je deze isoleert en hoe je zelf kan achterhalen of je woning over een spouwmuur beschikt. Lees dus snel verder en krijg antwoord op je vraag!

Wat is een spouwmuur?

De spouw bestaat uit de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een woning. Doorgaans is de spouw zo’n 8 tot 10 centimeter breed. De spouwmuur bestaat dan ook uit deze ruimte, de binnenmuur én de buitenmuur en is vaak zo’n 25 centimeter breed.

Benieuwd hoe een spouwmuur precies is opgebouwd? Klik dan hier en lees onze blog over dit onderwerp!

Wel of geen spouwmuur?

Wanneer je op onderzoek uit gaat om te achterhalen of jouw woning over een spouwmuur beschikt of niet, begin dan altijd met het bouwjaar van je woning. Zo geldt in de regel dat woningen die gebouwd zijn tussen 1930 en 1976 wel voorzien zijn van een spouwmuur die nog NIET geïsoleerd is. Woningen die voor 1930 gebouwd zijn hebben nog geen spouwmuur terwijl woningen die na 1976 gebouwd zijn vaak standaard van een geïsoleerde spouwmuur voorzien zijn.

Buiten het bouwjaar van je woning is het ook mogelijk om aan de hand van onderstaande methoden te bepalen of je woning over een spouwmuur beschikt of niet.

 • Bekijk de bouwtekeningen van je woning en zoek naar een ruimte tussen de binnen- en buitenmuur.
 • Meet de dikte van de muren. Zijn deze dikker dan 25 cm? Dan heb je zeker een spouw!
 • Check de aanwezigheid van luchtroosters, ook dit wijst op een spouwmuur.
 • Heeft je woning een steense of volle muur? Dan is er waarschijnlijk geen spouw aanwezig.

Tip: Twijfel je ondanks bovenstaande informatie toch nog? Geen zorgen! Neem dan gerust contact op met ons. Wij komen namelijk graag even bij je langs om te onderzoeken of jouw woning over een spouwmuur beschikt welke geïsoleerd kan worden.

Spouwmuurisolatie aanbrengen in de spouw

Beschikt jouw woning over een spouwmuur? Dan is het verstandig om hier spouwmuurisolatie in aan te laten brengen. Spouwmuurisolatie is al jaren een van de meest populaire soorten isolatie. Dit komt met name omdat het een betaalbare investering betreft waar je direct het resultaat van ziet.

Kies je voor spouwmuurisolatie, dan kies je voor het vullen van je spouwmuur met hoogwaardig isolatiemateriaal. Hiermee profiteer je vrijwel direct van een aantal belangrijke voordelen, waaronder:

 • Lagere energiekosten
 • Prettiger woonklimaat in de winter én zomer
 • Goed voor het milieu
 • Waarde van je woning neemt toe
 • Gunstiger energielabel voor je woning

Klik hier voor meer informatie over spouwmuurisolatie en de werkwijze van Isotech.

Is jouw woning geschikt voor spouwmuurisolatie?

Weet je niet zeker of jouw woning geschikt is voor spouwmuurisolatie? Bijvoorbeeld omdat er geen spouw op de bouwtekeningen staat, of omdat je de bouwtekeningen niet bij de hand hebt? Geen zorgen! Wij vertellen je graag hoe het zit!

De ‘spouw’ is zoals gezegd de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van je woning, deze ruimte kan geïsoleerd worden met hoogwaardig isolatiemateriaal. Dit noemen we spouwmuurisolatie. In principe komen alle koopwoningen zonder volledig gevulde spouwmuur in aanmerking voor spouwmuurisolatie.

Houd hierbij rekening met het volgende:

 • Is jouw woning gebouwd vóór 1921? Dan heeft deze GEEN spouw.
 • Is jouw woning gebouwd tussen 1930 en 1976? Dan heeft deze ZEKER een spouw.
 • Is jouw woning gebouwd ná 1976? Dan is de spouwmuur al geïsoleerd.

Komt jouw woning in aanmerking voor spouwmuurisolatie en ben je benieuwd hoeveel je mogelijk kan besparen? Vul dan onze bespaarcheck in!

Vul geheel vrijblijvend onze bespaarcheck in

Vragen of opmerkingen over spouwmuurisolatie?

Heb je vragen of zoek je direct hulp bij het isoleren van je spouwmuur? Neem dan gerust contact met ons op! Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek vertellen wij je namelijk graag meer over de mogelijkheden van spouwmuurisolatie voor jouw woning!

Overige artikelen