Het ontluchten van een spouwmuur

Benieuwd wat het ontluchten van een spouwmuur is? Isotech legt dit graag aan je uit! Wij zijn namelijk dé specialist op het gebied van spouwmuurisolatie! Dankzij onze brede kennis en grote vakkundigheid hebben wij diverse klanten al weten te verblijden met een aangenamer woonklimaat. Dus, wil je graag meer weten over het ontluchten van een spouwmuur? Lees dan gauw verder!

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur bestaat uit een binnen- en buitenmuur. De holle ruimte tussen deze muur wordt de spouw genoemd. Deze heeft een isolerende en vochtwerende functie. Bovendien is deze ruimte te isoleren voor een prettiger woonklimaat; er gaat dan minder warmte via de buitenmuur verloren.

 

Waarom moet je een spouwmuur ontluchten?

Is jouw woning voorzien van een spouwmuur? Dan is het belangrijk dat deze ventilerend vermogen heeft. Spouwmuren moeten namelijk zo droog mogelijk blijven. Dit is best lastig, gezien de weersomstandigheden die de buitenmuur regelmatig krijgt te verduren. Onder andere vorst en regen proberen de spouw binnen te dringen.

Huizen worden tegenwoordig van poreuzere stenen gemaakt, waardoor vocht makkelijker door de buitenmuur naar binnen dringt. Hierom is het van cruciaal belang dat jouw spouwmuur isolerend vermogen heeft. Zodoende blijft vocht minder lang hangen in de spouw, waardoor de kans op schimmelvorming afneemt.

Toch zijn veel spouwmuren geïsoleerd, om een prettiger woonklimaat te creëren. Het ventilerend vermogen van de spouw neemt dan wel af. De spouw wordt namelijk minder warm, en daardoor droogt vocht langzamer op.

 

In welke situaties mijn spouwmuur ontluchten?

Er zijn een aantal situaties waarin het aan te raden is om een spouwmuur te ontluchten. Wij zetten deze voor je op een rij:

  • Wanneer de buitengevel vochtdicht is, of wanneer deze is afgewerkt met een dampdichte verf.
  • Indien je last van vochtproblemen op de binnenmuur hebt.
  • Indien de gevel is doorgeslagen.
  • Wanneer de spouw ernstig aangetast is en het niet mogelijk is om deze schoon te maken.

 

Hoe een spouwmuur ontluchten?

Jij kunt jouw spouwmuur ontluchten door stootvoegen in de buitenmuur aan te brengen. Dit zijn verticale voegen die tot aan de spouw reiken. Via de stootvoegen ontstaat een luchtstroom die de spouwmuur ventileert. Door middel van een rooster kan er geen regenwater of andere neerslag in de spouw terechtkomen, en wordt ongedierte buiten de deur gehouden.

 

Meer weten over het ontluchten van een spouwmuur?

Wil je graag meer weten over het ontluchten van een spouwmuur? Neem dan zeker contact met ons op. Wij staan klaar voor al je vragen. Je kan ons bereiken via het onderstaande contactformulier, of door een mail te sturen naar info@isotech.nl. Ook kan je ons bellen op 040 – 241 74 64. Wij helpen je graag verder!

Overige artikelen