Hoe bepaal je de juiste dikte voor je vloerisolatie?

Vraag je je af wat de juiste dikte voor efficiënte vloerisolatie voor jouw huis is? Isotech geeft je graag het antwoord! Dankzij de kennis en kunde van onze isolatiespecialisten hebben wij vele klanten blij gemaakt met een geïsoleerde vloer. Zo creëert Isotech een prettiger woonklimaat bij jou in huis, en zie je dit direct terug op de eerstvolgende energierekening! Geïnteresseerd in de mogelijkheden? Lees dan snel verder!

Hoe werkt vloerisolatie?

Bij het isoleren van een vloer wordt er isolatiemateriaal tegen de onderkant van jouw vloer geplaatst. Hierdoor dringt kou uit de kruipruimte niet door tot in je huis. Dit zorgt voor een aangenamere temperatuur in huis. Daarnaast hoef je minder te stoken om het warmteverlies te compenseren. Dit kan je een hoop geld besparen!

Bovendien zorgt vloerisolatie ook voor een betere bescherming tegen vocht en schimmelvorming. Het isolatiemateriaal verhindert namelijk dat er condens ontstaat op de onderkant van de vloer. Zo is een vochtige vloer verleden tijd!

Wat is de beste vloerisolatie?

Om een optimaal isolatieresultaat te bereiken, is het van belang dat de warmte in de vloer en kruipruimte omhoog wordt gekaatst. Maar niet elk isolatiemateriaal is hier even effectief voor. Onderstaande materialen worden doorgaans gebruikt voor vloerisolatie:

  • PUR-schuim: één van de meest gebruikte isolatiematerialen, vanwege de sterk isolerende werking. PUR-schuim wordt tegen de onderkant van de vloer opgespoten.
  • Wol: wordt vaak toegepast in de glas- of steenvorm. Deze minerale variant wordt doorgaans in rollen tegen de vloer geplaatst of opgespoten onder hoge druk. Zo wordt elk kiertje en naadje gevuld en komt er nergens lucht door!
  • EPS of XPS: in de volksmond bekend als piepschuim. Deze isolatieplaten zijn zeer geschikt voor het buiten de deur houden van vocht- en schimmel, en daarnaast bestand tegen een hoge mate van belasting.
  • Thermokussens: thermokussens zijn een soort luchtzakken, gemaakt van reflecterend folie. Doordat lucht uitstekend isoleert, worden thermokussens vaak gebruikt voor vloerisolatie.

Bij Isotech gebruiken wij ons eigen IsoPremium vloerisolatie! Dit materiaal onderscheidt zich door zijn dubbele werking. Het isoleert namelijk op basis van reflectie en stilstaande lucht, waardoor warmte in de vloer omhoog en omlaag gereflecteerd wordt. Tegelijkertijd wordt koude lucht in de kruipruimte juist naar beneden gereflecteerd. Daarnaast is Isopremium zeer gemakkelijk te bevestigen en los te koppelen. Handig wanneer je een lekkage of een verbouwing hebt!

De juiste dikte bepalen voor vloerisolatie

Door vloerisolatie kan je tot wel 6 m³ gas per m² vloer besparen! Bovendien kan je vloer tot wel 4° C warmer worden. Maar hoeveel isolatie dien je nou eigenlijk aan te brengen? Er zijn een aantal factoren die hier een rol in spelen:

  • Isolatiemateriaal: zoals eerder beschreven, zijn er veel verschillende soorten materialen om jouw vloer mee te isoleren. Niet alle materialen hebben evenveel isolerend vermogen. Zo hoeft een PUR-isolatielaag minder dik aangebracht te worden dan glaswol. Vanzelfsprekend hoef je van een materiaal dat beter isoleert minder aan te brengen voor een goed isolatieresultaat.
  • Energieprestatie-eisen / subsidievoorwaarden: volgens de BENG-regelgeving moet vloerisolatie bij nieuwbouwgebouwen aan bepaalde eisen voldoen. Wil je in aanmerking komen voor een subsidie voor vloerisolatie? Dan dient de RC-waarde van jouw vloerisolatie minimaal 3,5 m² K/W te zijn. Lees meer over de RC-waarde.
  • Ruimte onder de vloer: wanneer de ruimte onder jouw vloer groot is, kan je een dikkere laag isolatiemateriaal aanbrengen. Bij een kleine ruimte zijn je mogelijkheden dus beperkter.
  • Beoogd isolatieresultaat: in de regel geldt dat hoe dikker isolatie wordt aangebracht, hoe beter het isolatieresultaat. Je zal dan sneller je investering terugverdienen. Hoe dik je isoleert, is dus ook een persoonlijke afweging.

Maar welke dikte dien je nu aan te houden voor een afdoende isolatieresultaat? We zetten het per materiaal graag voor je op een rijtje. Let wel: onderstaande getallen zijn gemiddeldes. Het daadwerkelijke isolatieresultaat verschilt per woning en situatie.

  • PUR/PIR: met een dikte van 11 centimeter zal dit materiaal een prima isolatieresultaat leveren.
  • Minerale wol: gebruik je glas- of steenwol voor het isoleren van jouw vloer? Ga dan voor een isolatielaag van minimaal 15 centimeter.
  • EPS of XPS: bij het aanbrengen van piepschuim voor vloerisolatie volstaat een dikte van minimaal 12 centimeter.
  • Thermokussens: hier wordt maar één laag van aangebracht. Het isolatieresultaat is dan ook afhankelijk van de dikte en het aantal luchtkamers van de thermokussens zelf.

Vragen of opmerkingen?

Wil je meer weten over het kiezen van de juiste dikte voor vloerisolatie? Neem dan zeker contact met ons op! Isotech helpt je graag verder. In een vrijblijvend adviesgesprek vertellen we je graag wat er mogelijk is. Samen met jou kijken we naar een oplossing op maat.

Overige artikelen