Hoe controleer je of jouw spouwmuurisolatie nog in goede staat is?

Wil jij controleren of de isolatie van jouw spouwmuur nog in goede staat is? Dan helpt Isotech je graag! Wij hebben namelijk jarenlange ervaring en uitgebreide expertise op het gebied van spouwmuurisolatie. Geïnteresseerd in de mogelijkheden? Lees dan gauw verder!

Het controleren van de staat van je spouwmuurisolatie

Wanneer je van plan bent om jouw spouwmuur (opnieuw) te isoleren, is het verstandig om eerst te controleren hoe je spouwmuren er aan toe zijn. Doorgaans zijn bij huizen gebouwd voor 1976 de spouwmuren niet tijdens de bouw geïsoleerd. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat er op een later moment spouwmuurisolatie in je huis is aangebracht. Je krijgt vanaf de buitenkant moeilijk een duidelijk beeld van de staat van de spouwmuurisolatie van jouw woning, maar er zijn verschillende mogelijkheden om hier achter te komen:

  • Kleurverschil: de kleur van isolatiemateriaal wijkt meestal af van de kleur van de gevel. Door de gaatjes waarin het isolatiemateriaal wordt aangebracht, kan je zien of er spouwmuurisolatie aanwezig is. Echter, krijg je hierdoor natuurlijk geen compleet beeld van de staat van de spouwmuur.
  • Endoscopisch onderzoek: door middel van een klein cameraatje, welke via een kleine opening in de muur naar binnen wordt gebracht, is snel te zien wat de conditie van jouw spouwmuur is. Het is zelfs mogelijk om bij dit eerste onderzoek al lichte spouwmuurvervuiling op te ruimen.
  • Informatie in het energielabel: in het (verplichte) energielabel van woningen is te vinden welke stappen zijn ondernomen om je huis te isoleren. Uiteraard kan je ook contact opnemen met de vorige bewoner om na te vragen of hij of zij in het verleden spouwmuurisolatie heeft aangebracht.
  • Thermische scan: dit is een infrarood-foto die duidelijk laat zien waar warmte uit een woning ontsnapt. Vaak blijkt uit zo’n scan dat er kieren, naden, gaten en slecht geïsoleerde plekken zijn waar de warmte naar buiten lekt. De thermische scan is nuttig zowel vóór, maar ook na het isoleren van uw spouwmuur om te controleren of de isolatie goed is uitgevoerd.

Waarom de staat van mijn spouwmuurisolatie controleren?

Wanneer je herhaaldelijk de staat van jouw spouwmuurisolatie controleert, krijg je een beter inzicht in de manier waarop de stookkosten naar beneden kunnen worden gebracht. De kwaliteit van het isolatiemateriaal gaat na verloop van tijd namelijk achteruit. Bovendien kan isolatiemateriaal wegzakken, waardoor gaten en koudebruggen ontstaan. Tijdig anticiperen op zulke verslechteringen kan je de volgende voordelen bieden:

  • Terugdringen van stookkosten;
  • Een prettiger woonklimaat;
  • Een hogere waarde van je woning;
  • Een beter energielabel;
  • Spouwmuurisolatie werkt ook geluidsisolerend.

Vragen of interesse over het controleren van je spouwmuurisolatie?

Ben je geïnteresseerd geraakt in het controleren van je spouwmuurisolatie? Of heb je vragen? Neem gerust contact met Isotech op. Onze specialisten helpen je graag!

Overige artikelen