Hoe controleer je of jouw vloerisolatie in goede staat is?

Hoe controleer je of jouw vloerisolatie nog in goede staat is? Wij van Isotech helpen je hier graag bij! Het is belangrijk dat jouw vloerisolatie in een goede staat blijft. Als de isolatiemaatregelen niet meer in goede staat zijn dan gaat dit ten koste van effectiviteit.

Hoe controleer je zelf of jouw vloerisolatie nog in goede staat is?

Om de staat van je vloerisolatie zelf te controleren, begin met het nagaan van de door de fabrikant aanbevolen vervangingsperiode, zoals glasvezelisolatie die typisch 10-15 jaar meegaat. Inspecteer de isolatie visueel op tekenen van verslechtering, zoals afbrokkelen of gaten, en controleer op aanwezigheid van spleten of lekken die de effectiviteit kunnen verminderen. Overweeg ook een energie-audit van je huis te laten uitvoeren om gebieden met energieverlies, mogelijk door slechte isolatie, te identificeren.

Als het om vloerisolatie gaat, zijn er een paar dingen die je kunt doen om te controleren en te zien of je isolatie nog in goede staat is.

  1. Controleer de door de fabrikant aanbevolen tijd voor vervanging. Afhankelijk van de soort isolatie zullen de meeste fabrikanten een bepaalde tijdspanne hebben voor wanneer hun product vervangen moet worden. Bijvoorbeeld, glasvezelisolatie gaat meestal zo’n 10-15 jaar mee voordat het begint te degraderen. Dus, als je glasvezelisolatie meer dan 15 jaar oud is, dan is het waarschijnlijk dat je glasvezelisolatie aan vervanging toe is;
  2. Bekijk de conditie van de isolatie zelf. Als je tekenen van verslechtering ziet (bv. afbrokkelen, gaten, enz.), dan is dat een aanwijzing dat de isolatie misschien vervangen moet worden;
  3. Controleer of er gaten of lekken in de isolatie zitten. Zelfs als de algemene toestand van de isolatie er goed uitziet, kunnen spleten of lekken de effectiviteit ervan aanzienlijk verminderen. Het is dus belangrijk om ze op te sporen en zo nodig af te dichten;
  4. Laat een energie-audit van je huis doen. Dit zal helpen om gebieden op te sporen waar je huis energie verliest – wat te wijten kan zijn aan slechte isolatie.

Wat moet je doen als de vloerisolatie niet meer in goede staat is?

Als je vloerisolatie hebt die niet meer in goede staat is, zijn er een paar dingen die je kunt doen om de situatie te verbeteren. Het eerste wat je moet doen is controleren of er gaten of spleten in de isolatie zitten. Die kunnen opgevuld worden met uitzettend schuim of andere materialen om de isolatie effectiever te maken. Als de vloerisolatie nat of vochtig is, zal het vervangen moeten worden. Natte isolatie beschermt slecht tegen hitte en kou en het kan zelfs problemen met schimmel en meeldauw veroorzaken. Tenslotte, als je vloerisolatie oud en versleten is, kan het nodig zijn het helemaal te vervangen. Dit is iets wat je best met een expert bespreekt voor je een definitieve beslissing neemt. Als je jouw vloerisolatie wilt vervangen dan helpen wij hier graag bij! Bekijk dan deze pagina.

Meer weten over of jouw vloerisolatie nog in goede staat is?

Heb je nog vragen of opmerkingen over vloerisolatie? Isotech helpt je graag verder! Wij adviseren je uiteraard graag over diverse zaken met betrekking tot diverse soorten isolatie.

Twijfel dus zeker niet om contact met ons op te nemen! Isotech helpt je graag verder.

 

Overige artikelen