Ben jij benieuwd wat de ideale dikte voor jouw dakisolatie is? Isotech adviseert je hier graag over! Wij beschikken over ruime kennis en jarenlange ervaring op het gebied van dakisolatie. Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees dan snel verder voor meer informatie!
Dakisolatie en de isolatiewaarde
In de regel geldt: hoe dikker de isolatielaag, hoe minder warmte uit je huis ontsnapt. Echter, niet elk isolatiemateriaal hoeft even dik aangebracht te worden. De isolatiewaarden verschillen namelijk per materiaal. Maar welke soorten materialen zijn er dan zoal?
1. Soudafoam
Soudafoam SPF 03 is een gespoten isolatieschuim op basis van water. Een zeer geschikt isolatiemateriaal voor binnen-, en in combinatie met een waterwerende laag, ook voor buitenisolatie op het dak!
Soudafoam combineert een uitstekende thermische en akoestische isolatie met luchtdichting in één laag. Dankzij de unieke samenstelling heeft het dan ook een zeer lage dichtheid, is het waterdampopen en onschadelijk voor de ozonlaag en opwarming van de aarde.
Tot slot werkt Isotech als enige bedrijf in Nederland met dit product! Meer weten over de voordelen van dakisolatie met Soudafoam? Lees hier dan gerust verder!
2. Minerale wol
Minerale wol, vaak glaswol, is een populair materiaal voor het isoleren van schuine daken. Dit komt mede door de sterk isolerende werking en een voordelige prijs-kwaliteit verhouding. Bovendien heeft minerale wol een brandwerende werking en is het vochtbestendig. Minerale wol wordt doorgaans in platen, rollen of als vlokken aangebracht. Wel is het verstandig om dit isolatiemateriaal vrij dik aan te brengen, zo tussen de 13 tot 16 centimeter. Voor een optimaal resultaat kan zelfs nog dikker geïsoleerd worden, tot wel 20 centimeter.
3. Papiervlokken
Papiervlokken, ook wel cellulose genoemd, is een milieuvriendelijke vorm van isolatie. Dit materiaal wordt namelijk gemaakt van krantensnippers, waaraan boorzouten toegevoegd worden. Daardoor ontstaat er een soort viltachtige stof die uiterst geschikt is voor het isoleren van jouw dak. Voor een degelijke isolering breng je 13 tot 16 centimeter van dit isolatiemateriaal aan. Wil je je huis nog beter isoleren? Breng dan tussen de 16 en 21 centimeter aan.
4. PUR
Polyurethaan (PUR) is één van de meest gebruikte materialen voor dakisolatie. PUR is een mengsel van polyol en isocyanaat, welke makkelijk aan te brengen is op harde oppervlakken. Na aanbrenging hardt het mengsel sterk uit, waardoor het lucht en vocht zeer goed buiten de deur houdt.
PUR wordt doorgaans in platen of als schuim aangebracht. Het aanbrengen van de platen kost meer tijd, aangezien deze op maat gemaakt moeten worden. De schuimvariant wordt daarentegen moeiteloos aangebracht en vult elke kier waar eventueel warmte kan ontsnappen. Vanwege dit hoge isolatieresultaat is deze techniek de afgelopen jaren erg populair geworden.
Hoe kan ik de aan te brengen dikte van mijn dakisolatie berekenen?
De juiste dikte van jouw isolatiemateriaal kan je eenvoudig berekenen aan de hand van de lambdawaarde en de Rd-waarde. De lambdawaarde geeft aan hoe goed een materiaal isoleert. Daarbij geldt: hoe lager de lambdawaarde, hoe beter het isolerend vermogen. De lambdawaarde vindt je op de verpakking van het isolatiemateriaal. De Rd-waarde is het isolatieresultaat dat je wilt bereiken.
De berekening is als volgt: benodigde dikte (cm) = Rd-waarde x lambdawaarde in meters. Stel je voor; je wilt met jouw dakisolatie een Rd-waarde van 5 bereiken en je gebruikt hiervoor minerale wol met een lambdawaarde van 0,031. De berekening is dan 5 x 3,1 = 15,5 centimeter!
Vragen of opmerkingen over de dikte van dakisolatie?
Heb je nog vragen of opmerkingen over hoe dik dakisolatie moet zijn, of bijvoorbeeld over hoe je dit het beste kan aanbrengen? Isotech staat voor je klaar! Wij adviseren je graag over allerlei zaken met betrekking tot diverse soorten isolaties.
Twijfel dus zeker niet om contact met ons op te nemen! Onze specialisten helpen je graag verder!