Hoe dik moet je een schuin dak isoleren?

Overweeg je een schuin dak te (laten) isoleren, maar weet je niet hoe dik je het isolatiemateriaal moet aanbrengen? Isotech voorziet je graag van advies! Er zijn namelijk diverse factoren waar je rekening mee dient te houden bij het isoleren van een schuin dak. Meer weten? Lees dan snel verder!

Waarom je dak laten isoleren?

Er zijn diverse redenen op te noemen voor het isoleren van je dak. Hieronder zetten we de belangrijkste argumenten voor je op een rijtje!

Rendabele investering

Je zal de investering in dakisolatie binnen relatief korte tijd terugverdienen. Er zal namelijk veel minder warmte via je dak verloren gaan, waardoor je minder hoeft te stoken. De jaarlijkse besparing komt doorgaans neer op enkele honderden euro’s. Gemiddeld heb je de investering in zo’n 6 jaar weer terugverdiend!

Prettiger woonklimaat

Dakisolatie zorgt voor een verhoogd wooncomfort, doordat warmte langer blijft hangen. Bovendien zal de temperatuur in huis minder schommelen. Daarnaast zorgt dakisolatie ook voor meer koelte in de zomer, doordat er meer warmte buitenshuis wordt gehouden.

Altijd al een hobbyruimte of extra slaapkamer van die koude zolderkamer willen maken? Met dakisolatie zit je heerlijk warm op zolder! Zo creëer je als het ware een ‘’extra’’ kamer in je huis.

Je woning stijgt in waarde

Door middel van dakisolatie zal je huis hoger presteren op de energiescore. Om die reden zal de waarde van je woning toenemen! Mocht je je huis ooit willen verkopen, dan zal dakisolatie van positieve invloed zijn op de verkoopprijs. Zo kan de verkoopprijs van een energiezuinig huis tot wel 10% hoger oplopen.

Je draagt een steentje bij aan een beter milieu

Wanneer jij voor dakisolatie kiest, werk je mee aan een schoner milieu. Doordat je minder energie verbruikt, is de uitstoot van schadelijke stoffen een stuk lager. Milieubewuste huishoudens kiezen dus zeker voor dakisolatie!

Het isoleren van een schuin dak

Er zit een wezenlijk verschil tussen het isoleren van een plat dak en een schuin dak. Bij een plat dak kan er zowel van binnenuit als buitenaf geïsoleerd worden, terwijl men bij een schuin dak meestal van binnenuit isoleert. Bij het buitenaf isoleren van een schuin dak kan het kostenplaatje aanzienlijk groter worden, aangezien de complete dakbedekking dan gedemonteerd dient te worden.

Hoe dik moet het isolatiemateriaal worden aangebracht?

In de regel geldt: hoe dikker de isolatielaag, hoe beter het isolatieresultaat. Dikker isoleren zal dus altijd lonen. Hoe dik je isoleert, is dus een persoonlijke en financiële afweging.

Hoe dik een schuin dak geïsoleerd dient te worden, is afhankelijk van het materiaal dat wordt gebruikt. Om een afdoende isolatieresultaat te behalen, kan je onderstaande diktes bij de desbetreffende materialen aanhouden:

  • Minerale wol: bij het gebruik van glas- of steenwol is het verstandig om minimaal 13 tot 16 centimeter dik te isoleren. Voor een nog beter isolatieresultaat kan je een dikte van 20 centimeter aanhouden.
  • Cellulose: isoleren met papiervlokken is een milieuvriendelijke techniek. Doorgaans zal je een isolatielaag van minimaal 13 tot 16 centimeter aan moeten brengen, maar ook hier zal dikker isoleren (19 tot 21 centimeter) voor meer warmtebehoud zorgen.
  • PUR/PIR: één van de uitblinkers op isolerend vermogen. PUR-schuim of PIR-platen hoef je niet al te dik aan te brengen om warmte binnenshuis te houden. Een dikte van 11 centimeter volstaat vaak al. Voor een optimaal resultaat breng je tot 14 centimeter aan.

Vragen of opmerkingen over het isoleren van een schuin dak?

Heb jij interesse in het isoleren van jouw schuine dak? Of heb je andere vragen met betrekking tot (dak)isolatie? Neem dan zeker contact met ons op! In een vrijblijvend adviesgesprek vertellen we je graag wat er mogelijk is.

Overige artikelen