Hoe herken je een spouwmuur?

Hoe herken je een spouwmuur? De zogeheten ‘spouw’ is de ruimte van een paar centimeter tussen de binnen- en de buitenmuur. Deze wordt vaak opgevuld met spouwmuurisolatie, iets wat veel voordelen met zich meebrengt. Maar om een spouwmuurisolatie te laten aanbrengen moet je wel een spouw hebben. Hoe weet je of je een spouwmuur hebt? Lees snel verder, want wij vertellen je graag hoe je een spouwmuur herkent.

Heb ik een spouwmuur?

Er zijn een aantal manieren om erachter te komen of je een spouwmuur hebt. We zetten ze even op een rijtje, zodat jij kunt nagaan of je er een hebt!

Het bouwjaar van je woning

Een goede manier om er achter te komen of jouw woning een spouwmuur heeft is om te kijken naar het jaar waarin de woning is gebouwd. Heb je een woning die voor 1930 gebouwd is, dan is de kans klein dat je een spouwmuur hebt. Toentertijd werden huizen (bijna) nooit gebouwd met een spouwmuur.

Heb je een woning die gebouwd is tussen 1930 en 1975? Dan is de kans groot dat jouw woning wél een spouw heeft. Vanaf 1960 werden spouwmuren zelfs verplicht bij woningen. In dit geval kan je dus vrijwel zeker een spouwmuurisolatie laten uitvoeren.

Is jouw woning pas na 1975 gebouwd? Dan is er een kans dat je niet alleen al een spouwmuur hebt, maar dat deze ook al geïsoleerd is. De kans hierop is nog groter als je woning pas na 1987 gebouwd is. Wel moet je bij een spouwmuurisolatie die er al 40/50 jaar zit oppassen dat deze verouderd, verzakt of verpulverd is. Geen zorgen, tegenwoordig kan je ook een isolatie-upgrade laten uitvoeren. Die zorgt ervoor dat je niet een volledig nieuwe spouwmuurisolatie moet ondergaan en scheelt ook in de kosten.

De dikte van de muren

Je kan ook achterhalen of je een spouwmuur hebt door te kijken naar de dikte van de muren (binnen en buitenmuur samen). Vaak is het zo dat bij een dikte van 25 centimeter of meer er sowieso een spouwmuur aanwezig is. Is het iets onder de 25 centimeter? Dan kan het alsnog dat je een dunne spouw hebt. Voor een spouwmuurisolatie moet je muur minimaal 5 centimeter zijn. Bij twijfel over de dikte kan je gaatjes (laten) boren in de gevel. Je merkt dan al snel dat je een spouwmuur hebt wanneer de boor doorschiet. Met een lang voorwerp kan je dan meten hoe dik deze spouwmuur is om er achter te komen of deze geïsoleerd kan worden.

De bouwplannen

Op de bouwplannen kan je gemakkelijk terug vinden of jouw woning een spouw heeft. Let op de tekeningen van de muren. Als je een ruimte ziet tussen je binnen- en je buitenmuur dan is er een grote kans dat dat de spouwmuur is.

Heeft jouw woning luchtkokers?

Als jouw woning luchtkokers (een soort ventilatieroosters) bevat in de gevel, betekent dit vaak dat je al een spouwmuur hebt. Bij een geïsoleerd huis is het belangrijk om goed te blijven ventileren en dit wordt vaak gedaan door middel van dit soort luchtkokers. Dat je geen luchtroosters hebt betekent niet meteen dat je geen spouw hebt. Sommige woningen ventileren namelijk op een andere manier dan via een luchtkoker.

De type gevelstenen

Aan het type gevelstenen kan je ook zien of jouw woning mogelijk een spouwmuur heeft. Als jouw gevel normale bakstenen heeft die op elkaar gemetseld liggen dan is de kans groot dat je een spouwmuur hebt.

Een gevel zonder een spouwmuur is vaak een volle of een steense muur. Hele en halve stenen wisselen elkaar af bij deze muur. Hier zit geen spouwmuur.

 

Ik heb een spouwmuur

Ben jij via een van deze manieren tot de conclusie gekomen dat je een spouwmuur hebt? Dan kom je in aanmerking om je spouwmuur te laten vullen met onze spouwmuurisolatie. Een spouwmuurisolatie brengt een hoop voordelen met zich mee, namelijk:

  • Je bespaart energiekosten;
  • Je woont comfortabeler;
  • Het is beter voor het milieu;
  • Het is brandveilig;
  • Je hebt minder (snel) last van vocht en tocht;
  • De waarde van je huis gaat omhoog;
  • Je huis krijgt een beter energielabel.

 

Ik heb geen spouwmuur

Het kan zijn dat blijkt dat jouw woning geen spouwmuur heeft. Dan kan je dus helaas geen spouwmuurisolatie laten aanbrengen. Er bestaan echter wel alternatieven, zoals binnenmuurisolatie en gevelisolatie.

Bij een gevelisolatie wordt er geïsoleerd tegen je buitenmuur aan. Dit wordt keurig afgewerkt en zo verlies je ook geen ruimte binnenshuis. Daarbij is het sneller klaar en hoef je niet het hele interieur op te bergen en weer uit te stallen. De binnenmuur isoleren is een wat grotere ingreep. Je verliest binnen ruimte en in sommige gevallen moeten ook leidingen en dergelijke verplaatst worden. Of je nu voor een binnenmuurisolatie kiest of een buitenmuurisolatie, het brengt allemaal voordelen met zich mee!

 

Interesse in spouwmuurisolatie?

Heb jij een spouwmuur en heb je interesse in spouwmuurisolatie? Neem dan contact met ons op! In een vrijblijvend adviesgesprek vertellen onze isolatiespecialisten je namelijk meer over het vervolgproces!

Overige artikelen