De spouwmuur van een woning is het stukje ruimte tussen je binnen en je buitenmuur. Deze is meestal ongeveer 5 centimeter breed. Maar hoe is de spouwmuur nu eigenlijk opgebouwd? Wij leggen het je graag uit, dus lees snel verder voor een antwoord op je vraag!
De opbouw van een spouwmuur
Een spouwmuur bestaat zoals gezegd uit de binnen en de buitenmuur en de ruimte daartussen. Die ruimte wordt ook wel de spouw genoemd. De spouw is meestal tussen de 8 en 10 cm breed. Een spouwmuur is meestal 25 cm of meer, tenzij de spouw heel smal is. Bij nieuwbouwwoningen is dit vaak al meer dan 50 cm.
De spouwmuur is vaak als volgt opgebouwd:
Binnenspouwblad (binnenmuur) – Isolatiemateriaal – De spouw – De waterkering – Buitenspouwblad (buitenmuur)
Binnenspouwblad
Het binnenspouwblad, oftewel de binnenmuur zit grenzend aan de binnenkant van jouw woning. Dit is vaak gemaakt van sterk materiaal zoals beton, zandsteen of baksteen. Aan de binnenkant van je woning is deze recht afgewerkt.
Binnenpleister
Aan de binnenkant van het binnenspouwblad zit vaak gips zodat je zelf kan kiezen hoe de binnenkant van je muur eruit komt te zien. Denk aan of je hier bijvoorbeeld behang wilt of wilt verven.
De isolatie
Na de binnenmuur komt de isolatie. Bij Isotech isoleren wij met de Platinum Mini Isotech-Parels, HR triple +. Deze parels zijn gemaakt van EPS wat voor 98% uit lucht bestaat. Dit biedt de ideale isolatie.
Restspouw
Niet 100% van de spouw wordt opgevuld, maar er een klein deeltje blijft uit lucht bestaan. Dit wordt ook wel de restspouw genoemd. Dit is belangrijk omdat het een barrière is voor water en ook zorgt voor ventilatie.
Waterkering
Waterkerende lagen zitten meestal aan beide zijden van de isolatie, en soms alleen aan de zijde van de restspouw Deze zorgen ervoor dat er geen vocht via het buitenspouwblad via de isolatie naar binnen komt.
Spouwankers
Een spouw heeft ook vaak ankers. Deze zogeheten ankers zijn vaak van RVS gemaakt en zijn een soort draden die het binnen en buitenspouwblad verbinden. Vaak zijn deze via het binnenspouwblad verbonden met de isolatie. De spouwankers worden gebruikt ter versteviging van de spouwmuur. Er zijn ook gevallen waarin de spouwmuur ankerloos is. Dit zorgt voor een betere geluidsisolatie.
Buitenspouwblad
Het buitenspouwblad, oftewel de buitenmuur grenst aan de gevel. Het buitenspouwblad vangt regenwater op en is niet-dragend. Bij een buitenspouwblad kan je zelf kiezen hoe de buitenkant van jouw gevel (en dus woning) eruit komt te zien. Het is dus vooral decoratief. Soms wordt hier een voeg geplaatst waardoor de spouw beter kan ventileren.
Ventilatie
Een spouwmuur bevat ook vaak een ventilatie. Als je jouw woning isoleert is namelijk een van de belangrijkste dingen dat jouw woning goed door blijft luchten. Waterdamp vanuit binnen kan anders nergens heen en dit kan zorgen voor schimmelvorming of andere vochtproblemen. Je kunt ventileren door regelmatig jouw huis door te laten luchten (deuren en ramen openen) of door een ventilatierooster te laten plaatsen in je buitengevel. Hierdoor droogt de buitengevel ook nog eens sneller, wat er ook voor zorgt dat je vochtschade voorkomt.
Interesse in spouwmuurisolatie?
Heb jij interesse in spouwmuurisolatie of heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact met ons op! In een vrijblijvend adviesgesprek vertellen onze isolatiespecialisten je namelijk graag meer over het vervolgproces!