Hoe weet ik of ik hr++ glas heb?

Ben jij benieuwd of jouw woning is voorzien van hr++ glas of niet? Bijvoorbeeld omdat je een nieuwe woning hebt gekocht of omdat je isolerende maatregelen wilt treffen in jouw woning? Wees gerust! Isotech beschikt namelijk over jarenlange ervaring op het gebied van isolerende beglazing. Wij vertellen je in dit artikel dan ook graag hoe je zelf kunt controleren of je woning over hr++ glas beschikt of niet. Lees dus snel verder!

Verschillende soorten glas

Voor je kan herkennen welk soort glas er in jouw woning aanwezig is, dien je eerst op de hoogte te zijn van de verschillende soorten glas die er bestaan. Er bestaan namelijk vier verschillende soorten glas. Dit zijn; enkel, dubbel, hr++ en triple glas.

Raadpleeg de juiste documenten

Uiteraard is het raadplegen van de juiste documenten misschien wel de meest voor de hand liggende optie als je op zoekt bent naar het type glas dat in jouw woning is aangebracht. Raadpleeg hiervoor onder andere:

  • De aan- en/of verkoopbrochure van de woning
  • Het bouwkundig rapport van de woning
  • Facturen van verbouwingen die hebben plaatsgevonden

Grote kans dat je via een van bovenstaande documenten kunt achterhalen wat voor soort glas er in jouw woning is geplaatst.

Zelf het glas in je woning checken

Toch kun je ook zelf op onderzoek uit gaan en op basis van bepaalde kenmerken in het glas of kozijn zelf achterhalen of jouw woning over hr++ glas beschikt. Hieronder geven wij per glassoort aan hoe het te herkennen is zodat jij precies weet welk type glas er in jouw woning is geplaatst.

Enkel glas

Enkel glas is eenvoudig te herkennen, dit bestaat namelijk uit één glasplaat welke duidelijk te zien is.

Dubbel glas

Dubbel glas is het makkelijkst te herkennen aan de aluminium strip tussen de twee glasplaten in.

HR++ glas

Ook hr++ glas is voorzien van een aluminium strip tussen de twee glasplaten. De extra isolerende folie is met het blote oog niet te zien, dus daar kom je nog niet heel veel verder mee. Wel staat er bij hr++ glas vaak óp de aluminium strip wat tekst. Zie je de letters ‘hr’ staan? Dan is het hr++ glas. Zie je geen letters staan, of in ieder geval geen ‘hr’, dan is het waarschijnlijk “normaal” dubbel glas.

Extra check op hr++ glas

Twijfel je op dit moment nog steeds of jouw woning over hr++ glas beschikt of niet? Dan zijn er nog twee mogelijkheden waarop je dit kunt achterhalen.

Om te beginnen staan er op de aluminium strip tussen de twee glasplaten vaak ook cijfercodes. Wanneer je deze codes invoert in Google of een andere zoekmachine, dan krijg je vaak de website van de fabrikant te zien. Hierop staat dan meer informatie over deze productcode. Hier kan je gegarandeerd uit afleiden om welk type glas het gaat.

Daarnaast kan je als laatste redmiddel ook nog een check uitvoeren met een aansteker of lucifer. Wellicht heb je hier weleens van gehoord, het werkt als volgt:

  • Houd een brandende aansteker of lucifer voor het raam en kijk schuin op het glas
  • Je ziet nu vier vlammen in het glas gespiegeld
  • Wanneer alle vier de vlammen exact dezelfde kleur hebben, dan gaat het om “normaal” dubbel glas
  • Heeft de tweede of derde vlam een iets andere kleur? Dan gaat het om hr++ glas.

Tot slot is triple glas eenvoudig te herkennen aan de twee aluminium strips met isolerende folie tussen de drie glasplaten.

Weet je niet zeker of je hr++ glas hebt?

Neem in dat geval dan geheel vrijblijvend contact op met ons. Wij helpen je namelijk graag verder op weg in de wereld van isolerende beglazing. Wij zijn het beste te bereiken op 040-2417464 en info@isotech.nl.

Overige artikelen