Impregneren van de buitenmuur

Het impregneren van de buitenmuur; In dit artikel vertellen we je waarom het zo belangrijk is! Isotech is de isolatie-expert van Nederland en wij onderschrijven dan ook het belang van het impregneren van de buitenmuur. We vertellen je graag alles hierover. Dus, wil jij weten waarom je een buitenmuur moet impregneren? Lees dan onderstaand artikel!

Wat is het impregneren van de buitenmuur?

Wanneer je een buitenmuur impregneert, breng je een klein laagje waterbestendige crème of vloeistof aan op de gevel. Deze stof trekt diep in de poriën van de stenen. Hierdoor trekt vocht niet langer de muur in. Ook vuil hecht zich door het impregneermiddel minder makkelijk aan het oppervlak van de gevel. Impregneren wordt ook wel hydrofoberen genoemd. Met een speciale sproeier wordt het middel op de buitenmuur aangebracht.

Niet elke muur is geschikt voor impregneren. Muren gemaakt van de volgende materialen zijn wél te impregneren:

 • Baksteen
 • Beton
 • Natuursteen
 • Kalkzandsteen
 • Stucwerk

 

Waarom de buitenmuur impregneren?

Gevels kunnen soms erg nat zijn, doordat vocht de muur in is geslopen en hier nauwelijks uitkomt. Ook mos of algen kunnen zich hierdoor in en op jouw muur gaan vormen. Impregneer je de buitenmuur, dan is deze voor langere tijd goed bestand tegen:

 • Doorslaand vocht;
 • Weersinvloeden zoals vorstschade en andere gevaren voor de staat van je muur;
 • Vervuiling zoals schimmel, algen en mos. Bovendien is een geïmpregneerde muur makkelijker schoon te maken.

Bovendien verhoogt het impregneermiddel het isolerend vermogen van de muur, soms tot wel 25 procent! Met een geïmpregneerde muur verbeter je dus ook het binnenshuis woonklimaat. Hiermee bespaar je op de energierekening en help je het milieu een handje! Ook verhoog je de woningwaarde van jouw huis door de gevel te impregneren.

Daarnaast biedt een geïmpregneerde buitenmuur ook een voordeel in combinatie met een geïsoleerde spouwmuren. De geïsoleerde spouwmuur staat namelijk geen warmte af aan de buitenmuur, waardoor deze minder snel droogt. In de winter kan er mogelijkerwijs dan vorstschade ontstaan, doordat het water op de buitenmuren bevriest. Door de buitenmuur te impregneren kan je dit voorkomen! De buitenmuren nemen dan geen vocht op, waardoor er dus ook geen vorstschade ontstaat.

 

De nadelen van de buitenmuur impregneren

Helaas kent het impregneren van de buitenmuur ook een aantal nadelen. Wij zetten deze voor je op een rij:

 • Het impregneren van de buitenmuur moet ongeveer elke 10 jaar herhaald worden, maar dit is afhankelijk van de weersinvloeden die de muur moet doorstaan en de kwaliteit van het impregneermiddel.
 • Voordat de buitenmuur geïmpregneerd kan worden, moet deze volledig schoongemaakt en in goede staat zijn. Hiervoor zal wellicht herstelwerk uitgevoerd moeten worden, wat vanzelfsprekend bepaalde kosten met zich meebrengt.
 • Door de buitenmuur te impregneren, wordt gevelwerk op een later moment lastiger. De buitenmuur is dan bijvoorbeeld niet meer te schilderen.

 

De kosten van een buitenmuur impregneren

De kostprijs van het impregneren van de buitenmuur is van verschillende zaken afhankelijk. Deze zijn:

 • De kwaliteit van het impregneermiddel;
 • De totale oppervlakte van de buitenmuur;
 • De bereikbaarheid van de woning;
 • Indien nodig, het reinigen en/of herstellen van de buitenmuur voorafgaand aan het impregneren.

 

Meer weten over het impregneren van de buitenmuur?

Heb je vragen of opmerkingen over het impregneren van de buitenmuur? Isotech staat voor je klaar! Graag vertellen we je meer over de mogelijkheden en wat we voor je kunnen betekenen. Dus, wacht niet langer en neem contact met ons op! Wij zijn eenvoudig te bereiken via het onderstaande contactformulier. Ook kan je een mail sturen naar info@isotech.nl of bellen op 040-2417464. We helpen je graag verder!

Overige artikelen