Impregneren van de buitenmuur

Het impregneren van de buitenmuur; In dit artikel vertellen we je waarom het zo belangrijk is! Isotech is de isolatie-expert van Nederland en wij onderschrijven dan ook het belang van het impregneren van de buitenmuur. We vertellen je graag alles hierover. Dus, wil jij weten waarom je een buitenmuur moet impregneren? Lees dan onderstaand artikel!

Wat is het impregneren van de buitenmuur?

Wanneer je een buitenmuur impregneert, breng je een klein laagje waterbestendige crème of vloeistof aan op de gevel. Deze stof trekt diep in de poriën van de stenen. Hierdoor trekt vocht niet langer de muur in. Ook vuil hecht zich door het impregneermiddel minder makkelijk aan het oppervlak van de gevel. Impregneren wordt ook wel hydrofoberen genoemd. Met een speciale sproeier wordt het middel op de buitenmuur aangebracht.

Niet elke muur is geschikt voor impregneren. Muren gemaakt van de volgende materialen zijn wél te impregneren:

  • Baksteen
  • Beton
  • Natuursteen
  • Kalkzandsteen
  • Stucwerk

 

Waarom de buitenmuur impregneren?

Gevels kunnen soms erg nat zijn, doordat vocht de muur in is geslopen en hier nauwelijks uitkomt. Ook mos of algen kunnen zich hierdoor in en op jouw muur gaan vormen. Impregneer je de buitenmuur, dan is deze voor langere tijd goed bestand tegen:

  • Doorslaand vocht;
  • Weersinvloeden zoals vorstschade en andere gevaren voor de staat van je muur;
  • Vervuiling zoals schimmel, algen en mos. Bovendien is een geïmpregneerde muur makkelijker schoon te maken.

Bovendien verhoogt het impregneermiddel het isolerend vermogen van de muur, soms tot wel 25 procent! Met een geïmpregneerde muur verbeter je dus ook het binnenshuis woonklimaat. Hiermee bespaar je op de energierekening en help je het milieu een handje! Ook verhoog je de woningwaarde van jouw huis door de gevel te impregneren.

Daarnaast biedt een geïmpregneerde buitenmuur ook een voordeel in combinatie met een geïsoleerde spouwmuren. De geïsoleerde spouwmuur staat namelijk geen warmte af aan de buitenmuur, waardoor deze minder snel droogt. In de winter kan er mogelijkerwijs dan vorstschade ontstaan, doordat het water op de buitenmuren bevriest. Door de buitenmuur te impregneren kan je dit voorkomen! De buitenmuren nemen dan geen vocht op, waardoor er dus ook geen vorstschade ontstaat.

 

De nadelen van het impregneren van de buitenmuur

Het impregneren van een buitenmuur biedt veel voordelen, zoals bescherming tegen vocht en vuil, maar er zijn helaas ook nadelen waar je rekening mee moet houden. Hieronder zetten we de meest voorkomende nadelen op een rij:

  1. Periodiek onderhoud vereist Het impregneermiddel op een buitenmuur heeft niet een eeuwige levensduur. Gemiddeld moet een buitenmuur iedere 10 jaar opnieuw worden geïmpregneerd om de bescherming te behouden. Hoe vaak precies hangt af van factoren zoals de kwaliteit van het gebruikte impregneermiddel en de blootstelling aan extreme weersomstandigheden zoals veel regen, wind of fel zonlicht. In gebieden met harde winters of veel regen kan het impregneermiddel sneller slijten, waardoor vaker herhalen nodig is.
  2. Voorbereiding en herstelwerk Voordat een buitenmuur geïmpregneerd kan worden, moet deze in perfecte staat zijn. Dat betekent dat vuil, algen en eventueel mos grondig verwijderd moeten worden. Daarnaast moet de muur gecontroleerd worden op scheuren of beschadigingen, die eerst gerepareerd moeten worden. Dit herstelwerk brengt vanzelfsprekend extra kosten met zich mee, en kan soms flink oplopen. Je kunt dus niet zomaar beginnen met impregneren; het vereist een voorbereiding waar tijd en geld in gaan zitten.
  3. Beperkte mogelijkheden voor latere aanpassingen Een groot nadeel van impregneren is dat het je flexibiliteit voor toekomstig gevelwerk beperkt. Als je bijvoorbeeld na een aantal jaar besluit om de buitenmuur te schilderen, kan dat lastig zijn. De impregneerlaag maakt het moeilijk voor verf om zich goed te hechten aan het oppervlak. Ook andere soorten gevelbehandelingen, zoals bepleisteren of opnieuw voegen, kunnen ingewikkelder worden, omdat de impregneerlaag als een beschermende barrière werkt die niet zomaar verwijderd kan worden.
  4. Risico van verkeerd aanbrengen Bij verkeerd aanbrengen van het impregneermiddel kan de buitenmuur niet optimaal beschermd zijn. Dit gebeurt vaak als er onervarenheid is bij het aanbrengen, of als er een middel van lage kwaliteit wordt gebruikt. In zo’n geval kunnen vocht en vuil toch binnendringen, wat juist kan leiden tot schade en vochtproblemen die je met impregneren wilde voorkomen.
  5. Kostbare investering op lange termijn Hoewel impregneren op korte termijn een relatief voordelige oplossing kan lijken, zijn de kosten op de lange termijn iets om over na te denken. Tussen het herhaaldelijk opnieuw impregneren, eventuele herstelwerkzaamheden en de voorbereiding, kunnen de kosten oplopen. Het kan daarom verstandig zijn om af te wegen of deze investering zich voor jouw situatie daadwerkelijk terugverdient.

 

De kosten van een buitenmuur impregneren

De kostprijs van het impregneren van de buitenmuur is van verschillende zaken afhankelijk. Deze zijn:

  • De kwaliteit van het impregneermiddel;
  • De totale oppervlakte van de buitenmuur;
  • De bereikbaarheid van de woning;
  • Indien nodig, het reinigen en/of herstellen van de buitenmuur voorafgaand aan het impregneren.

 

Meer weten over het impregneren van de buitenmuur?

Heb je vragen of opmerkingen over het impregneren van de buitenmuur? Isotech staat voor je klaar! Graag vertellen we je meer over de mogelijkheden en wat we voor je kunnen betekenen. Dus, wacht niet langer en neem contact met ons op! Wij zijn eenvoudig te bereiken via het onderstaande contactformulier. Ook kan je een mail sturen naar info@isotech.nl of bellen op 040-2417464. We helpen je graag verder!

Overige artikelen