Isolatie subsidie 2024

Isolatie is een cruciale stap naar een energiezuiniger huis en een lagere energierekening. In 2024 biedt de Nederlandse overheid diverse subsidies om huiseigenaren te stimuleren hun woningen beter te isoleren. Deze subsidies kunnen een significant verschil maken in de betaalbaarheid en het rendement van isolatieprojecten. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste informatie over isolatiesubsidies in 2024.

Isolatiesubsidies 2023 & 2024: Wat je moet weten

Het subsidiebeleid voor isolatie en duurzame energie ondergaat in 2024 enkele belangrijke veranderingen ten opzichte van 2023. De overheid moedigt woningisolatie aan door middel van aantrekkelijke subsidies. Voor 2024 is er ongeveer 600 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Deze subsidie kan oplopen tot 30% van jouw investering, afhankelijk van de gekozen isolatiemaatregelen en of deze gecombineerd worden met andere duurzame investeringen zoals warmtepompen of zonneboilers.

Profiteer van een verlaagd btw-tarief op isolatiewerkzaamheden

Naast subsidies kunt je ook profiteren van een verlaagd btw-tarief voor isolatiewerkzaamheden. Dit maakt het isoleren van jouw woning nog aantrekkelijker en betaalbaarder. Het verlaagde tarief geldt voor zowel arbeid als materialen, waardoor jouw besparing op de totale kosten aanzienlijk kan zijn.

Soorten Isolatie subsidies 2024

De overheid stimuleert verschillende vormen van isolatie, waaronder spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, en het plaatsen van hoogrendementsglas (HR-glas). Elk van deze maatregelen kan de energie-efficiëntie van een woning aanzienlijk verbeteren.

 

Subsidie spouwmuurisolatie

Bij het aanbrengen van spouwmuurisolatie kunnen huiseigenaren aanspraak maken op subsidies, die helpen de initiële investering te verlagen. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type woning.

 • Tussenwoning: Subsidie van €310
 • Hoekwoning: Subsidie van €700
 • 2-onder-1-kap woning: Subsidie van €720
 • Vrijstaande woning: Subsidie van €1.000

Deze financiële ondersteuning maakt spouwmuurisolatie een aantrekkelijke optie voor het verbeteren van de energie-efficiëntie van de woning.

 

Subsidie vloerisolatie en dakisolatie

Bij vloerisolatie variëren de subsidies afhankelijk van het type woning.

 • Tussenwoning: Subsidie van €530
 • Hoekwoning: Subsidie van €550
 • 2-onder-1-kap woning: Subsidie van €700
 • Vrijstaande woning: Subsidie van €1.000

Deze isolatiesubsidies maken het aantrekkelijker om investeringen in duurzaamheid te doen, door direct bij te dragen aan de vermindering van de netto kosten.

Dakisolatie, een andere maatregel voor energiebesparing, wordt eveneens ondersteund door subsidies.

 • Tussenwoning: Subsidie van €1.600
 • Hoekwoning: Subsidie van €1.700
 • 2-onder-1-kap woning: Subsidie van €1.800
 • Vrijstaande woningen: Subsidie van €2.700

Deze subsidies helpen bij het dekken van de kosten voor dakisolatie, wat leidt tot een betere energie-efficiëntie en lagere jaarlijkse energiekosten voor huiseigenaren.

 

Subsidie HR-glas

Het upgraden naar HR++ glas biedt huiseigenaren de mogelijkheid om hun energieverbruik en -kosten aanzienlijk te verlagen. Subsidies voor deze upgrade variëren afhankelijk van het type woning, waardoor de overstap naar energie-efficiënter glas financieel nog aantrekkelijker wordt.

 • Tussenwoning: Subsidie van €900
 • Hoekwoning: Subsidie van €1.000
 • 2-onder-1-kap woning: Subsidie van €1.100
 • Vrijstaand huis: Subsidie van €1.400

Subsidies en Financiering

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is een belangrijke subsidie voor huiseigenaren die investeren in isolatie of duurzame energie. De ISDE vergoedt een deel van de kosten voor isolatiemaatregelen en het plaatsen van bijvoorbeeld zonnepanelen of warmtepompen.

In 2024 zijn de voorwaarden en bedragen van deze subsidies bijgewerkt om aan de actuele behoeften te voldoen en de transitie naar een energiezuiniger Nederland verder te stimuleren. Het is daarom essentieel om de laatste informatie direct bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) of Milieu Centraal.

Hoe Isotech.nl je kan helpen

Bij Isotech.nl begrijpen we het belang van een goed geïsoleerde woning. Wij bieden professionele isolatieoplossingen die niet alleen jouw wooncomfort verhogen, maar ook bijdragen aan een lagere energierekening en een beter milieu. Ons team staat klaar om je te adviseren over de beste isolatiestrategie voor jouw woning en hoe je maximaal kunt profiteren van de beschikbare subsidies en btw-voordelen.

Overige artikelen