Je huis ventileren voor een gezond binnenklimaat? Zo doe je dat!

 

Je huis isoleren is ontzettend belangrijk voor je energielabel. Het zorgt dat warme lucht binnen blijft en koude lucht buiten. Een goed geïsoleerde woning is een zuinige woning. En dat is heel fijn voor je energierekening en het milieu. Vaak wordt er wel iets heel belangrijks vergeten: ventileren. Hoe energiezuinig je huis ook is, je huis ventileren is áltijd een must voor een gezond binnenklimaat.

In deze blog leggen we uit waarom het ventileren van een woning zo belangrijk is en hoe je dit het beste kunt doen.

Wat is ventileren en waarom is dit belangrijk?

Je huis ventileren houdt in dat lucht wordt afgevoerd naar buiten en er nieuwe, verse lucht de woning binnenkomt. Het huis goed ventileren is ontzettend belangrijk om gezondheidsproblemen te voorkomen. Wanneer er onvoldoende ventilatie is, kunnen er schadelijke stoffen, zoals CO2, fijnstof en vocht, ophopen in de lucht. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, allergieën en luchtwegaandoeningen.

Daarnaast kan het ventileren van je woning vochtproblemen voorkomen. Vochtige lucht kan namelijk condenseren op koude oppervlakken, wat tot vochtproblemen kan leiden. Ook verbetert ventilatie het binnenklimaat; het zorgt voor frisse lucht en voorkomt muffe geurtjes en een benauwd gevoel.

Je huis ventileren; zo doe je dat!

Er zijn verschillende manieren om je huis te ventileren. De meeste zijn heel simpel en zijn gewoon gratis. Je kunt hier dus vandaag nog mee starten!

Zet een raam of deur open

Zo simpel kan het zijn! Zet regelmatig even een raam of deur open om frisse lucht binnen te laten. Vooral na het douchen of koken, wanneer er veel vochtige lucht in huis hangt. Buiten die momenten is het goed om dagelijks minimaal 15 minuten een raam of deur tegen elkaar open te zetten.

Maak gebruik van ventilatieroosters

Sommige ramen hebben ventilatieroosters. Controleer of je deze hebt en zorg ervoor dat deze open staan. Deze roosters zorgen namelijk voor een constante aanvoer van frisse lucht. Ga je verbouwen? Dan is het geen gek idee om ramen met ventilatieroosters aan te schaffen. Kijk eens naar de HR++ beglazing van Isotech voor een groene optie.

Controleer je ventilatiesysteem

Heeft je woning een mechanisch ventilatiesysteem? Controleer dan regelmatig of deze nog goed werkt. Maak ook de ventilatiekanalen goed schoon en vervang op tijd de filters. Mocht je het idee hebben dat het ventilatiesysteem niet goed werkt, neem dan contact op met een installateur.

Zet de afzuigkap aan

Wanneer je aan het koken bent is het belangrijk om de afzuigkap altijd aan te zetten. Koken geeft niet alleen geur af maar ook vochtige lucht. Door de afzuigkap aan te zetten voorkom je dus ongewenste geurtjes en vochtproblemen.

Laat de was buiten drogen

Je hebt het misschien wel eens gemerkt; wanneer je natte was binnen laat opdrogen komt er veel vocht vrij. Probeer daarom, indien mogelijk, de was zoveel mogelijk buiten te hangen. Is dit niet mogelijk? Zorg dan voor voldoende ventilatie in de ruimte waar de was hangt.

Gebruik een luchtontvochtiger

Werkt het de ventilatie van je huis niet voldoende? Overweeg dan om een luchtontvochtiger aan te schaffen. Dit apparaat kelpt om de vochtige lucht op te vangen en voorkomt zo vochtproblemen. Let op: het is nooit voldoende om alleen een luchtontvochtiger te gebruiken. Ventilatie staat altijd op de eerste plek en het is voor elke woning noodzakelijk om dagelijks minimaal 15 minuten de woning te ventileren door deuren en ramen open te zetten of gebruik te maken van een ventilatierooster.

Begin direct met je huis goed ventileren

Heb je verder nog vragen over je huis isoleren of je huis ventileren? Doe de bespaarcheck, vraag een offerte aan of neem contact met ons op.

Overige artikelen