Welke soorten isolatiematerialen bestaan er?

 

Wanneer je interesse hebt in het isoleren van je woning en jezelf gaat inlezen, word je overspoeld met mogelijkheden. Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende soorten isolatiematerialen, maar wat is het verschil en welk isolatiemateriaal is geschikt voor jouw vloer, dak of spouwmuur? Kun je beter gebruik maken van PUR, EPS of glaswol? En in welke vorm? Isolatieplaten of toch isolatieparels? We leggen het graag aan je uit!

Soorten isolatiematerialen

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten isolatiematerialen. Zo wordt er gebruik gemaakt van verschillende soorten wol en schuim (denk aan glaswol, steenwol, polyesterwol, piepschuim, resolschuim en melamineschuim), maar ook PUR, EPS, XPS, cellulose, cellenglas en ga zo maar door.

De meest gebruikte isolatiematerialen zijn glaswol, PUR en EPS. We zetten de voordelen voor je op een rij.

Voordelen EPS isolatie

EPS is duurzaam en milieuvriendelijk en beschikt over goede isolatiewaarden. Het is vormvast en drukvast, wat EPS een veelzijdig isolatiemateriaal maakt. EPS is beschikbaar in verschillende vormen zoals platen, blokken en parels. Daarnaast is het ook in een vorm op maat verkrijgbaar. Een ander groot voordeel van EPS is dat het volledig en gemakkelijk te recyclen is.

EPS is zowel voor spouwmuurisolatie, dakisolatie of vloerisolatie geschikt. Het is verkrijgbaar als losse bolletjes, maar wordt ook samengeperst tot platen. Door gebruik te maken van parels (losse EPS bolletjes) is het mogelijk om zelfs de moeilijk bereikbare plekken in bijvoorbeeld een schouw te isoleren. Zo ontstaat er een isolatielaag zonder gaten. Daarnaast zijn isolatieparels veilig in gebruik, er komen geen gassen vrij bij verwerking en ook geen nare geurtjes. Daarnaast zijn de isolatieparels niet aantrekkelijk voor muizen en andere ongedierte. Je kunt dus jarenlang profiteren van deze vorm van isolatie.

Bij Isotech hebben we daarom gekozen voor dit veelzijdige isolatiemateriaal en we gebruiken EPS isolatie in de vorm van isolatieparels, namelijk onze eigen TRIPLE PLATINUM ISOTECH-Parels®.

Voordelen PUR isolatie

Het grote voordeel van PUR isolatie is dat het schuim uitzet wanneer het wordt aangebracht. Zo kun je heel gemakkelijk alle kieren en spleten vullen en voorkom je koudebruggen. Daarnaast is PUR ontzettend duurzaam en vochtbestendig. De isolatiewaarde van PUR is uitmuntend en ook over de prijs-kwaliteit verhouding valt niet te twisten. Pas wel op, want PUR schuim is lastig te verwijderen wanneer er wordt gemorst.

PUR isolatie wordt vaak ingezet bij het isoleren van daken en vloeren.

Voordelen glaswol isolatie

Glaswol is net zoals EPS duurzaam en recyclebaar. Het is ideaal voor het opheffen van kleine oneffenheden. Het materiaal is gemakkelijk te snijden, brandveilig en zowel door de ervaren bouwvakker als de doe-het-zelver eenvoudig in gebruik. Toch is er wel een groot nadeel en dat is dat glaswol bij verwerking voor irritatie aan de huid, ogen en luchtwegen kan zorgen. Goede ventilatie en het dragen van beschermende kleding, een bril, handschoenen en masker is daarom van belang.

Glaswol wordt vooral gebruikt om binnenmuren, daken of houten vloeren mee te isoleren. Wanneer het in contact komt met vocht verliest het snel zijn isolatiewaarde. Vandaar dat het vooral bij binnenmuren wordt ingezet.

De EPS isolatieparels van Isotech

Na het lezen van bovenstaande meest voorkomende isolatiematerialen soorten, begrijp je waarom wij bij Isotech werken met EPS. Wij doen dat in de vorm van isolatieparels. De TRIPLE PLATINUM ISOTECH-Parels® waar Isotech mee werkt worden speciaal voor ons ontwikkeld. In Nederland zijn wij de enige die werken met dit krachtige materiaal en daar zijn we ontzettend trots op. Wij zijn dan ook de enige met een dubbele certificering, uniek in kwaliteit én service.

 

De TRIPLE PLATINUM ISOTECH-Parels® zijn gemaakt van EPS. EPS bestaat voor 98% uit lucht en garandeert daarmee dé ideale isolatie. De isolatieparels zijn onderhoudsvrij, brandvertragend, ademend, ongevoelig voor vocht, rot en schimmel, eenvoudig en snel te verwerken en daarnaast 100% recyclebaar. Een zeer milieuvriendelijk isolatiemateriaal dus!

Welk isolatiemateriaal is geschikt voor jouw woning?

Nu weet je welke soorten isolatiematerialen er zijn. Benieuwd naar de isolatieparels die wij gebruiken en zelf ervaren wat dit soort isolatiemateriaal met jouw woning doet? Doe online de bespaarcheck of vraag direct een offerte aan!

Overige artikelen