Isolatie met
45 jaar
ervaring

Spouwmuurisolatie

Wanneer je kiest voor spouwmuurisolatie, dan isoleren wij de spouw van je muur met hoogwaardig isolatiemateriaal. In principe komt iedere koopwoning zonder een volledig gevulde spouw in aanmerking voor deze vorm van isolatie!

Spouwmuurisolatie staat al jaren met stip op 1 als het gaat om de verschillende soorten isolatiemogelijkheden! Dit komt met name door het feit dat het isoleren van de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur van je woning een betaalbare investering is waar je direct het resultaat van ziet. Daarnaast is de terugverdientijd van een investering in spouwmuurisolatie ook nog eens relatief kort!

Wat is Spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is een vorm van isolatie waarbij de spouw (ruimte van een paar centimeter tussen de binnen- en buitenmuur van je woning) gevuld wordt met hoogwaardig isolatiemateriaal.

Bij Isolatietechniek Best werken we met onze eigen TRIPLE PLATINUM ISOTECH-Parels®. Deze isolatieparels zijn gemaakt van EPS (geëxpandeerd polystyreen). EPS bestaat voor 98% uit lucht en garandeert daarmee dé ideale spouwmuurisolatie. Verder zijn de parels waterafstotend en de ruimte tussen de kleine, ronde isolatieparels is groot genoeg om eventueel regenwater en vocht via de spouw af te voeren.

Daarnaast is EPS een zeer lichte materiaalsoort. Hierdoor zakt de isolatieplaat niet in en blijven de isolatieparels een leven lang op de juiste plaats.

De voordelen van onze PLATINUM ISOTECH-PARELS zijn:

 • KOMO gecertificeerd
 • Onderhoudsvrij en brandvertragend
 • Ademend en ongevoelig voor vocht, rot en schimmel
 • Eenvoudig en snel te verwerken
 • Milieuvriendelijk en 100% recyclebaar

Is mijn woning geschikt voor spouwmuurisolatie?

Een spouwmuur bestaat uit een buitenmuur en een binnenmuur met ruimte daartussen: de spouw. Het vullen van deze ruimte met hoogwaardig isolatiemateriaal is spouwmuurisolatie. Elke koopwoning zonder een volledig gevulde spouw komt in aanmerking voor isolatie. Lees hier ook aan welke voorwaarden de spouw moet voldoen om te kunnen isoleren & hoe weet ik of mijn huis een spouwmuur heeft?

Je hebt een koopwoning van vóór 1930

Woningen gebouwd vóór 1930 hebben vaak geen spouwmuur, maar zijn enkelsteens gebouwd. Op de bouwplannen zie je of je huis een spouwmuur heeft. Geen bouwtekening? Meet dan de dikte van de muur bij een deuropening. Is de muur dikker dan 25 centimeter, dan is er een spouwmuur aanwezig. Bij minder dan 25 centimeter is er geen spouw of een hele dunne spouw.

Je hebt een koopwoning van ná 1930

Woningen van ná 1930 hebben vaak een spouwmuur. Twijfel je over de status of aanwezigheid van de spouw? Onze isolatiespecialist kan endoscopisch onderzoek doen met een camera. Wanneer je een adviesgesprek aanvraagt, dan is dit onderzoek gratis.

Je hebt een koopwoning van na 1976

De spouwmuur van je woning is tijdens de bouw geïsoleerd.

De kosten van spouwmuurisolatie

De kosten voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie verschillen uiteraard per type woning. Om een realistisch beeld te schetsen van wat je mag verwachten hebben we hieronder de gemiddelde kosten per type woning voor je op een rij gezet.

Tussenwoning:

De kosten bedragen gemiddeld € 1.250. De te verwachten besparing op de energiekosten bedraagt € 380 per jaar terwijl je naar verwachting zo’n 600 kilo aan CO2 per jaar bespaart.

Hoekwoning of twee onder één kap woning:

De kosten bedragen gemiddeld € 2.400. De te verwachten besparing op de energiekosten bedraagt € 840 per jaar terwijl je naar verwachting zo’n 1.500 kilo aan CO2 per jaar bespaart.

Vrijstaande woning:

De kosten bedragen gemiddeld € 3.800. De te verwachten besparing op de energiekosten bedraagt € 1.250 per jaar terwijl je naar verwachting zo’n 2.400 kilo aan CO2 per jaar bespaart.

Subsidie op spouwmuurisolatie

Sinds 2009 kom je in aanmerking voor subsidie van overheidswege wanneer je spouwmuurisolatie aanbrengt in je woning. Bovendien geven veel gemeentes nog eens extra subsidie op spouwmuurisolatie. Op deze manier heb je de investering in spouwmuurisolatie vaak al binnen 2 tot 3 jaar terugverdiend!

Daarnaast is er ook een landelijke subsidie voor isolatie. Hiermee kun je ongeveer 15 tot 30% van de totale kosten terugkrijgen. Dit is vanaf begin 2023 zelfs al mogelijk met 1 isolerende maatregel.

Bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, vloerisolatie of dakisolatie.

Na isoleren van een spouwmuur

Heb je in het verleden bij een andere aanbieder je woning laten voorzien van spouwmuurisolatie en is deze verouderd, verzakt of simpelweg verpulverd? Kies er dan voor om de spouwmuurisolatie na te laten isoleren. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat en wat de mogelijkheden zijn? Neem dan gerust contact op met ons!

Veelgestelde vragen over spouwmuurisolatie

 • Is spouwmuurisolatie verplicht?

Op dit moment is het niet verplicht om je woning te voorzien van spouwmuurisolatie of een andere vorm van isolatie. Wel worden er sinds een aantal jaar diverse maatregelen getroffen om na-isolatie van niet (voldoende) geïsoleerde woningen te stimuleren. Hierbij moet je denken aan:

 • Verlaagd btw tarief
 • Invoer van energielabels
 • Subsidies
 • Gunstige financieringen
 • Stijgende energietarieven

Lees in deze informatie blog ‘is spouwmuurisolatie verplicht‘ gerust verder voor een nadere toelichting.

 

 • Wat betekent de term ‘spouw’ in bouwconstructies?

De spouw verwijst naar de lege ruimte of luchtkamer tussen de binnen- en buitenmuur van een gebouw, welke vaak is opgevuld met isolatiemateriaal. Dit ontwerp verhoogt de thermische efficiëntie van het gebouw, waardoor het binnenklimaat verbetert en energiekosten verlaagd worden. De spouw speelt een rol in moderne bouwtechnieken voor energiebesparing.

 

 • Wat zijn de meest effectieve materialen voor spouwmuurisolatie?

Voor spouwmuurisolatie zijn glaswol, EPS-parels (polystyreen), en PUR-schuim populaire keuzes, elk met unieke voordelen. Glaswol staat bekend om zijn uitstekende isolatiewaarde en akoestische isolatie-eigenschappen, terwijl EPS-parels vooral worden gewaardeerd om hun vochtbestendigheid en duurzaamheid. PUR-schuim biedt een uitstekende afdichting tegen luchtlekken, verbetert de thermische efficiëntie en is gemakkelijk aan te brengen in moeilijk bereikbare spouwen. De keuze voor een specifiek materiaal hangt af van de specifieke eisen aan isolatiewaarde, vochtbestendigheid en akoestische prestaties van uw woning.

 • Wat is de terugverdientijd van spouwmuurisolatie?

De terugverdientijd kan variëren afhankelijk van het type isolatiemateriaal, de dikte van de isolatie, en de energieprijzen. Gemiddeld wordt een terugverdientijd van 3 tot 5 jaar vaak genoemd, maar dit is sterk afhankelijk van individuele factoren zoals energieverbruik en woningkenmerken. Bereken het met de Isotech bespaarcheck tool.

 

 • Verschil tussen gevel of spouwmuurisolatie?

De keuze tussen gevel- en spouwmuurisolatie hangt af van uw woningtype, de staat van de muren en uw isolatiedoelen. Gevelisolatie verbetert de thermische prestaties en het uiterlijk van een gebouw door isolatie aan de buitenkant aan te brengen. Spouwmuurisolatie, waarbij isolatie in de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur wordt geblazen, is een minder ingrijpende optie. Een expert kan het beste advies geven voor uw specifieke situatie.

 

 • Mijn woning heeft een knipvoeg, is spouwmuurisolatie nog mogelijk?

Spouwmuurisolatie is mogelijk bij woningen met een knipvoeg, maar de methode van isoleren kan afhangen van de specifieke omstandigheden zoals de breedte van de voegen en de staat van het metselwerk. Het is aan te raden om dit te laten beoordelen door een specialist.

 

 • Wat zijn spouwankers?

Spouwankers zijn metalen of kunststof bevestigingen die gebruikt worden om de binnenmuur en de buitenmuur van een spouwmuurconstructie aan elkaar te verankeren, waardoor de stabiliteit van de muur wordt verhoogd.

Isotech garandeert de hoogste kwaliteit

De TRIPLE PLATINUM ISOTECH-Parels® worden in Nederland exclusief ontwikkeld voor Isotech. Wij zijn dan ook de enige met een dubbele certificering, uniek in kwaliteit én service. De TRIPLE PLATINUM ISOTECH-Parels® zijn gemaakt van EPS (geëxpandeerd polystyreen). EPS bestaat voor 98% uit lucht en garandeert daarmee dé ideale spouwmuurisolatie. Wij garanderen de hoogste kwaliteit aangezien wij als enige bedrijf in Nederland werken met dit krachtige materiaal.

Het teveel aan waterdamp (vocht) binnenshuis wordt via de spouw naar buiten gebracht. TRIPLE PLATINUM ISOTECH-Parels® zijn waterafstotend en de ruimte tussen de kleine, ronde isolatieparels is groot genoeg om eventueel regenwater en vocht via de spouw af te voeren. Daarnaast is EPS een zeer lichte materiaalsoort: de isolatieplaat zakt niet in en de TRIPLE PLATINUM ISOTECH-Parels® blijven een leven lang op de juiste plaats. Voor de echte techneuten onder ons: de RD-waarde bij een spouw van 7 cm is 2,12 wat de totale RC-waarde brengt op 2,42. Geen enkel ander isolatiemateriaal komt hierbij in de buurt.

Kortom, door te isoleren de TRIPLE PLATINUM ISOTECH-Parels® blijft de functie van de spouw gehandhaafd!

Het effect van spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie kent zoals gezegd verschillende voordelen, mede dankzij onze eigen platinum isotech parels. Maar wat is het effect van spouwmuurisolatie op de lange termijn? Wij leggen het graag aan u uit! Kiest u voor spouwmuurisolatie? Dan profiteert u zowel op de korte als op de lange termijn van de volgende effecten:

 • Prettiger woonklimaat, zowel in de winter als in de zomer
 • Je bespaart flink op je energierekening
 • Korte terugverdientijd
 • Ster isolerende werking
 • Minder warmteverlies
 • Minder geluidsoverlast van buiten
 • De isolatie is onderhoudsvrij en werkt brandvertragend
 • Een milieuvriendelijke oplossing die 100% recyclebaar is

Kortom, de effecten van spouwmuurisolatie spreken voor zich. Het is een duurzame investering met korte terugverdientijd waar u zeker geen spijt van krijgt!

Interesse in spouwmuurisolatie?

Ben je overtuigd en maak jij ook de keuze voor spouwmuurisolatie? Neem dan contact met ons op! In een vrijblijvend adviesgesprek vertellen onze isolatiespecialisten je namelijk meer over het vervolgproces!

Blogs over spouwmuurisolatie

Wil je graag meer weten over spouwmuurisolatie en alles wat hier mee te maken heeft? Lees dan ook onze informatieve blogs over spouwmuurisolatie! Bekijk hier rechts het overzicht aan blogs over spouwmuurisolatie.

 

Voorwaarden om spouwmuurisolatie toe te kunnen passen

Lees hier aan welke voorwaarden de spouw moet voldoen om te kunnen isoleren.

 

Hoe controleer je of jouw spouwmuurisolatie nog in goede staat is?

Lees hier hoe jij kan controleren of jouw spouwmuurisolatie nog in goede staat is.

 

Waarom moet je een spouwmuur ventileren?

Lees hier waarom het belangrijk is om een spouwmuur voldoende te ventileren.

 

Is spouwmuurisolatie verplicht?

Klik hier en krijg antwoord op de vraag; is spouwmuurisolatie verplicht?

Hoe herken je een spouwmuur?

Benieuwd hoe je zelf een spouwmuur kan herkennen? Lees dan snel verder!

 

Wat is een ankerloze spouwmuur?

Klik hier en krijg antwoord op de vraag; wat is een ankerloze spouwmuur?

 

Hoe is een spouwmuur opgebouwd?

Klik hier en krijg antwoord op de vraag; hoe is een spouwmuur opgebouwd?

 

Verplicht energielabel C voor kantoorpanden

Voldoet jouw kantoorpand al aan de laatste eisen? Lees hier meer over de vernieuwde regelgeving.

 

Heeft mijn huis een spouwmuur?

Twijfel je of jouw huis over een spouwmuur beschikt? Lees hier dan hoe je dit kan achterhalen.

 

Het na-isoleren van een spouwmuur?

Ben jij benieuwd hoe het na-isoleren van een spouwmuur in zijn werk gaat en wat dit oplevert? Lees hier dan gerust verder.

 

Alle voordelen van een spouwmuur op een rij

In dit artikel zetten wij alle voordelen van een spouwmuur voor je op een rij.

 

Het ontluchten van een spouwmuur

Lees hier hoe het ontluchten van een spouwmuur in zijn werk gaat.

Ruim 45 jaar ervaring
32.000 woningen geïsoleerd
In totaal € 86.400.000,- bespaard voor onze klanten