Verplicht energielabel C voor kantoorpanden

Bezit jij een kantoorpand? Dan dient dit gebouw voor 2023 over energielabel C te beschikken. Indien dit niet het geval is, mag je per 1 januari 2023 het desbetreffende pand niet meer gebruiken. Meer weten over deze maatregel? Isotech vertelt je hier graag meer over! Lees onderstaande tekst voor een uitgebreidere toelichting.

Het energielabel voor kantoorpanden

Sinds 2002 hanteert het Europese Parlement de EPBD-richtlijn, met als doel de terugdringing van de uitstoot van fossiele brandstoffen zoals CO2. Vanaf 2015 dienen kantoren met een oppervlakte vanaf 50 m² over een energielabel te beschikken. Op het energielabel is terug te vinden hoe zuinig het pand in kwestie is.

Wanneer een kantoorpand geen energielabel heeft, riskeert de eigenaar een flinke boete. Bovendien moet de eigenaar bij verkoop of verhuur een geldig energielabel aan kunnen tonen.

Verplicht energielabel C voor kantoorpanden vanaf 2023

Vanaf 1 januari 2023 dient elk kantoorgebouw, met een kantooroppervlakte groter dan 100 m², over energielabel C te beschikken. Dit komt neer op een primair fossiel energiegebruik van hoogstens 225 kWh per m² per jaar. Wanneer het pand niet aan deze richtlijnen voldoet, mag het vanaf 1 januari 2023 niet meer als kantoorruimte worden ingezet.

Er gelden enkele uitzonderingen op dit wetsbesluit. Het verplichte energielabel C geldt niet als:

  • Er minder dan 50 % van het pand als kantoorruimte wordt gebruikt;
  • Het desbetreffende pand een rijksmonument is;
  • Het kantoorgebouw maximaal 2 jaar in gebruik is;
  • Het kantoorgebouw wordt onteigend of aangekocht;
  • Er geen energie wordt gebruikt om het binnenklimaat te reguleren;
  • De terugverdientijd voor het realiseren van energielabel C hoger is dan 10 jaar.

Kantoorpand milieuvriendelijker maken met isolatie

Als jouw kantoorpand nog niet over (minimaal) energielabel C beschikt, zijn er verschillende implementaties door te voeren om dit gewenste niveau te bereiken. Enkele milieubesparende maatregelen zijn zonnepanelen, een warmtepomp en isolatie. Bij dit laatste punt zijn wij van Isotech je graag van dienst!

Waarom isolatie door Isotech laten aanbrengen?

Bij Isotech helpen wij je graag verder met het optimaal isoleren van jouw kantoorpand. Wij brengen hoogwaardig isolatiemateriaal aan in spouwmuren, vloeren en daken. Ook brengen wij isolerende beglazing aan en kunt u door ons een isolatie upgrade laten uitvoeren. Deze maatregelen zorgen niet alleen voor een flinke energiebesparing (en dus een milieuvriendelijker kantoorpand), maar ook voor een prettiger werkklimaat!

Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen of opmerkingen over de richtlijnen omtrent het energielabel voor kantoorpanden? Of heb je interesse in onze diensten? Neem dan gerust contact met ons op! Isotech adviseert je graag over de mogelijkheden.

Overige artikelen