Waar is isoleren goed voor?

Ben jij benieuwd waar isoleren eigenlijk goed voor is? Vraag je je bijvoorbeeld af wat het jou direct en indirect kan opleveren op zowel de korte als de lange termijn? Dan zit je hier goed! Wij vertellen je namelijk precies waarom het isoleren van je woning of bedrijfspand tegenwoordig zo belangrijk is. Lees dus snel verder!

Isoleren is iets wat steeds meer consumenten doen, maar tegelijkertijd zijn ook te veel consumenten zich nog niet bewust van de voordelen. Dat is dan ook meteen de belangrijkste reden dat veel consumenten nog niet aan het isoleren van hun woning denken.

Dat terwijl de voordelen eenvoudig op te noemen zijn, denk bijvoorbeeld aan een prettiger woonklimaat, minder CO2-uistoot, lagere kosten en nog veel meer. Lees dan ook snel verder om meer te weten te komen over de voordelen van isoleren.

Minder CO2 uitstoot

Ten eerste draagt isolatie bij aan een vermindering van de CO2 uitstoot van je woning. Je hoeft namelijk minder vaak energie te gebruiken voor het opwarmen en afkoelen van je woning. In de zomer zal je huis namelijk koel blijven met een goede isolering, en in de winter juist warm! De jaarlijkse besparing op je CO2 uitstoot met een isolering kan tussen de 900 en 1600 kilo liggen. Woningisolatie is een van de beste dingen die je kan doen om het klimaat te helpen. Iedere bijdrage voor een beter milieu telt mee!

Winst op de lange termijn

Het isoleren van je woning lijkt op het eerste oog misschien duur, maar dat is in werkelijkheid helemaal niet zo. Doordat je isoleert hoef je minder hard te stoken en zul je dus een minder hoge energierekening hebben. Op de lange termijn ben je dus minder geld kwijt. Je verdient als het ware maand bij maand beetje bij beetje je investering weer terug. Gemiddeld heb je dan ook binnen 4 jaar je totale investering weer terugverdient, aldus Milieu Centraal.

Het isoleren van je woning kan je uiteraard zo duur maken als je zelf wilt. Gemiddeld kost het echter tussen de 2000 en de 4000 euro (eenmalig) om je woning te isoleren. Bovendien kan je voor een isolatie ook een subsidie krijgen. Je betaalt dus niet eens de volle pond. Hier bespaar je dan wel rond de 400 tot 700 euro per jaar mee. Daarbij verwachten we ook dat de kosten van elektriciteit en gas jaarlijks zullen stijgen.  Na ongeveer twee jaar heb je je isolering dus eigenlijk al terug verdiend!

Wil jij weten hoeveel subsidie je kunt krijgen? Doe dan direct de subsidiecheck!

Isoleren is ook tot slot ook goed voor de waarde van je woning. Kopers op de huizenmarkt zijn tegenwoordig steeds nadrukkelijker opzoek naar een huis met een gunstig energielabel. Zodra jouw woning goed geïsoleerd is, wordt deze dus automatisch ook meer waard! Misschien ben je voor nu nog niet van plan om jouw woning te verkopen, maar zodra de tijd rijp is zal je hier toch zeker van profiteren.

Prettiger wooncomfort

Thuiskomen in een ijskoud huis is verleden tijd wanneer jij je woning hebt geïsoleerd. Het isolatiemateriaal zorgt er namelijk voor dat jouw woning in de winter altijd lekker aangenaam warm blijft, en in de zomer juist koel. Bijna alle warmte of koelte gaat zonder isolatie namelijk verloren via de ramen, muren, daken en vloeren van je woning. Dan zou je dus eerst moeten stoken voordat je woning weer op een aangename temperatuur komt.

Minder geluid van buiten

Woon je in een rumoerige buurt en kan je niet slapen door het geluid vanuit buiten? Daar helpt isolatie ook nog eens bij. Isolatiemateriaal werkt, zeker in de muren, erg geluiddempend. Dat is ook nog eens prettig als je helemaal gek wordt van de blaffende hond van de buren.. Isoleren dus!

Minder vocht binnenshuis

Schimmels en huisstofmijten kunnen ontstaan op vochtige plekken binnenshuis. Door huisstofmijt kun je zelfs allergische reacties krijgen, en schimmels zijn natuurlijk ook niet al te prettig. Die ontstaan door warme gecondenseerde lucht in de wanden van je woning.

Met een goede isolatie zal deze warmte niet meer condenseren en zal jouw woning dus vanbinnen niet of in ieder geval veel minder vochtig raken. Dat staat dus ook gelijk aan een kleinere kans op schimmelvorming en huisstofmijt.

Het is wel belangrijk dat je je huis voldoende blijft ventileren, zodat de warme lucht naar buiten kan en niet alsnog gaat condenseren. Let hier wel op als je isolatie hebt aangebracht.

Brandvertragend

Isolatiematerialen werken vaak ook nog eens brandvertragend. Dat houdt in dat als het huis van de buren in brand staat, het minder snel over zal slaan op jouw woning. Zo heb je langer de tijd om zo snel mogelijk, veilig je woning te verlaten.

Antwoord op de vraag: Waar is isoleren goed voor?

Samenvattend is isoleren goed voor onder andere:

 • Het is beter voor het milieu (minder CO2 uitstoot);
 • Je maakt winst op de lange termijn;
 • Er zijn minder kosten voor het stoken;
 • In de zomer is je huis koeler;
 • Profiteer van subsidie op je investering;
 • De temperatuur in huis blijft constant en dus prettiger;
 • Je huis wordt meer waard;
 • Gunstiger energielabel;
 • Je hebt minder overlast van buiten, doordat een isolatie geluiddempend werkt;
 • Minder vocht binnenshuis, dus minder snel kans op schimmelvorming;
 • Een isolatie werkt brandvertragend.

Interesse in een isolatie?

Ben jij overtuigd en wil je jouw woning graag laten isoleren? Wij helpen je graag. Neem gerust contact met ons op! In een vrijblijvend adviesgesprek vertellen onze isolatiespecialisten je namelijk meer over het vervolgproces!

Overige artikelen