Het is zeer belangrijk dat een spouwmuur ventilerend vermogen heeft, want zo wordt onder andere schimmelvorming voorkomen. Waterdamp die zich binnenshuis vormt, kan anders niet ontsnappen. Om hier een duidelijker beeld van te krijgen, dient gekeken te worden naar de opbouw van een spouwmuur.
Hoe is een spouwmuur opgebouwd?
Een spouwmuur is opgebouwd uit een binnen- en buitenmuur. Tussen deze muren is een ruimte overgelaten; de spouw. Deze ruimte vervult een isolerende en vochtwerende functie. Het is tevens mogelijk om deze ruimte op te vullen met isolatiemateriaal om nóg meer warmte vast te houden. Er wordt altijd een minuscule ruimte overgelaten, voor een betere bescherming tegen vocht en ter ventilatie.
De binnenmuur (binnenspouwblad) grenst, zoals de naam al doet vermoeden, aan de binnenkant van je woning. Deze muur is van massief materiaal gemaakt en glad afgewerkt. Bovendien wordt hier in de meeste gevallen een gipslaag op aangebracht, zodat de bewoner deze naar eigen smaak kan verven of behangen.
De buitenmuur (buitenspouwblad) is tegen de gevel aangebouwd en heeft voornamelijk een decoratieve functie, naast dat deze muur regenwater weert. Wegens ARBO-voorschriften moeten tegenwoordig lichtere, en daarmee minder waterdichte, bakstenen gebruikt worden voor de gevel. Daarom is een spouw hedendaags noodzakelijk.
In sommige gevallen wordt er een voeg en/of een rooster geplaatst in de buitenmuur ten behoeve van de ventilatie. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig zelf het huis te ventileren, door deuren en ramen open te zetten. Ook is het verstandig om dampvorming in huis zo veel mogelijk te voorkomen, door bijvoorbeeld na het schoonmaken oppervlakken droog te maken en (wanneer mogelijk) wasgoed buiten te hangen.
Ventilerende werking van spouwmuurisolatie
Isotech isoleert spouwmuren met PLATINUM MINI ISOTECH-Parels®, HR triple +. Dit product bestaat onder andere uit EPS (geëxpandeerd polystyreen), wat voor 98 procent uit lucht bestaat. Daardoor heeft dit materiaal van Isotech naast een sterk isolerende werking, ook ademend vermogen. Bovendien droogt het grootste gedeelte van buitenvocht op de buitenmuur en het restant wordt via de spouw afgevoerd.
De voordelen van spouwmuurisolatie
Wanneer je de keuze voor spouwmuurisolatie maakt, dan profiteer je onder andere van de volgende voordelen:
- Grote energiebesparing;
- Sterk isolerende werking;
- Behaaglijk en gezonder woonklimaat;
- Minder warmteverlies;
- Minder geluidsoverlast.
Klik hier als je graag meer wilt weten over de voordelen van de Platinum Mini Isotech-Parels ®, Hr Triple +.
Interesse in spouwmuurisolatie?
Heb je interesse in spouwmuurisolatie? Neem dan gerust contact met ons op! In een vrijblijvend adviesgesprek vertellen onze isolatiespecialisten je namelijk meer over het vervolgproces!