Je hebt vast wel van een spouwmuur gehoord, maar wat is een ankerloze spouwmuur? Een ankerloze spouwmuur wordt voornamelijk gebruikt om geluidsoverlast sterk te verminderen. Dit kan vaak snel oplopen tot 5 tot 15 dB. Een ankerloze spouwmuur is dan ook beter geïsoleerd tegen geluid dan een reguliere spouwmuur. Bij een ankerloze spouwmuur zijn er twee losstaande muren die alleen door een fundering verbonden worden. Een ankerloze spouwmuur is een spouwmuur waarbij de ankers die normaal gesproken het binnenblad en het buitenblad verbinden, ontbreken. Op deze manier kan de spouw minder snel vervuild raken.
Spouwankers
Spouwankers bij reguliere spouwmuren zorgen ervoor dat het binnen- en buitenblad met elkaar verbonden zijn. Het materiaal van deze ankers is vaak RVS of verzinkt staaldraad. Als er geïsoleerd wordt in een reguliere spouwmuur worden deze ankers ook vaak gebruikt om het isolatiemateriaal te koppelen aan het binnenspouwblad. Deze spouwankers zorgen voor stabiliteit.
Bij een ankerloze spouwmuur ontbreken deze ankers dus en zit er alleen een losse fundering tussen de twee spouwbladen.
Waarom een ankerloze spouwmuur?
Een ankerloze spouwmuur wordt toegepast bij muren tussen twee huizen. Het gaat dus niet om een binnen- en een buitenmuur, maar twee binnenmuren. In dit geval staan de woningen dus geheel los van elkaar en worden ze niet door de ankers verbonden. Dit zorgt voor minder geluidsoverlast van de woning naast je. Het verminderen van geluidsoverlast is dan ook de voornaamste reden waarom veel consumenten kiezen voor een ankerloze spouwmuur.
Een ankerloze spouwmuur moet wel minimaal 40 cm onder de begane grond in de grond zitten. Door de afwezigheid van de ankers is dit nodig voor de stabiliteit. Daarbij is het ook belangrijk dat de vloeren van beide woningen gescheiden zijn opgelegd. Als deze toch met elkaar verbonden zijn valt het effect van de geluidsisolatie weg.
Een spouwmuur met ankers geeft net zo’n matige geluidsisolatie als wanneer er geen spouwmuur zou zitten maar een enkele muur. Daarom is het zo handig om een ankerloze spouwmuur te hebben. Door zo min mogelijk verbonden te zijn met je buren, zal je zo min mogelijk overlast ervaren.
Spouwmuurisolatie bij een ankerloze spouwmuur
Met een ankerloze spouwmuur kan je net zoals bij een spouwmuur met ankers gewoon een isolatie laten plaatsen. Wij raden stevig materiaal aan zoals EPS en/of PUR, omdat die materialen extra stevigheid bieden bij de muren die minder stabiel in de grond staan dan muren met ankers. Zowel bij een spouwmuur zonder als met ankers geldt dat de spouw minstens 5 cm breed moet zijn. Ideaal is als de volledige spouwmuur dan ook meer dan 25 cm is.
Tips voor een optimale isolatiewerking
Om ervoor te zorgen dat de isolatie bij de ankerloze spouwmuur optimaal blijft werken hebben we een paar tips:
- Houd de spouw schoon;
- Zorg voor twee aparte vloeren in woning 1 en 2;
- Laat de vloerplaat niet te ver in de spouw doorlopen;
- Zorg voor een spouw van 40 mm breed op alle plekken;
Is dit allemaal in orde? Dan kan je van een optimale geluidsisolatie profiteren.
Isolatiewerking per verdieping
De werking van de isolatie kan verschillen per verdieping van jouw woning. In de tabel is te zien hoeveel minder dB van het geluid van de buren naar jouw woning galmt.
Bouwlaag | Luchtgeluid | Contactgeluid |
Begane grond | 59 dB | 43 dB |
1e verdieping | 60 dB | 34 dB |
Kapverdieping | 59 dB | 34 dB |
Zoals je ziet is dit doorgaans beter op de 1e verdieping dan op de begane grond en de kapverdieping. Dit komt vaak doordat er een gedeelde fundering is op de begane grond en bij de kapverdieping een gezamenlijke dakplaat. Zo zie je dus maar dat een ankerloze spouwmuurisolatie alleen optimaal werkt indien er met alle factoren die dit kunnen belemmeren rekening gehouden is.
Interesse in ankerloze spouwmuurisolatie?
Heb jij interesse in spouwmuurisolatie bij jouw ankerloze spouwmuur? Neem dan contact met ons op! In een vrijblijvend adviesgesprek vertellen onze isolatiespecialisten je namelijk meer over het vervolgproces!