Waar worden ankerloze spouwmuren toegepast?
Dit type muur wordt vooral gebruikt in muren tussen twee woningen, en niet aan de buitenkant van een gebouw. De scheiding tussen de woningen is door het ontbreken van ankers zo goed als ‘vrijstaand’, wat geluidsoverlast van buren flink kan terugdringen. Daarom kiezen veel mensen voor deze optie in rijtjeshuizen of geschakelde woningen.
Een ankerloze spouwmuur moet stevig verankerd zijn, wat betekent dat de muur ongeveer 40 centimeter in de grond moet zitten voor optimale stabiliteit. Daarnaast is het belangrijk dat de vloeren van de aangrenzende woningen niet aan elkaar vastzitten, omdat het geluid anders toch kan worden doorgegeven via deze structuren.
Spouwmuurisolatie in ankerloze muren
Hoewel een ankerloze spouwmuur al veel doet om geluid te isoleren, kan het plaatsen van isolatiemateriaal zoals EPS (piepschuim) of PUR (polyurethaan) de prestaties verder verbeteren. Deze materialen zorgen niet alleen voor extra warmte-isolatie, maar helpen ook om de stabiliteit van de muur te verbeteren. Voor een effectieve isolatie moet de spouw minimaal 5 cm breed zijn, en liever zelfs nog wat breder.
Tips voor het behoud van optimale isolatie
Als je wilt dat je ankerloze spouwmuur optimaal blijft functioneren, zijn er een paar dingen waar je op kunt letten:
- Zorg ervoor dat de spouw altijd schoon blijft, zodat vuil geen contactbrug vormt.
- Houd de vloeren van de twee woningen gescheiden.
- Laat de vloerplaat niet doorlopen in de spouwmuur, want dit kan een geluidsbrug vormen.
- Houd de spouw minimaal 40 mm breed voor het beste resultaat.
Met deze stappen blijft de geluidsisolatie in topconditie en voorkom je ongewenste geluidsoverdracht.
Isolatiewerking op verschillende verdiepingen
De isolatiewerking van een ankerloze spouwmuur kan per verdieping verschillen, afhankelijk van de constructie en het contact tussen de bouwlagen. In de tabel hieronder zie je hoe effectief de isolatie is in termen van geluidsoverlast voor verschillende bouwlagen:
Bouwlaag |
Luchtgeluidreductie |
Contactgeluidreductie |
Begane grond |
59 dB |
43 dB |
Eerste verdieping |
60 dB |
34 dB |
Kapverdieping |
59 dB |
34 dB |
Meestal biedt de isolatie op de eerste verdieping de beste geluidsdemping, doordat deze bouwlaag vaak minder gedeelde structuren heeft.
Extra voordelen en duurzaamheid
Een ankerloze spouwmuur biedt niet alleen geluidsisolatie, maar draagt ook bij aan een duurzame woning doordat het warmteverlies vermindert. Dit kan een positief effect hebben op je energierekening, vooral in de wintermaanden.
Dus, overweeg je een ankerloze spouwmuur, neem dan vooral contact op met een specialist. Het kan een slimme investering zijn als je zoekt naar meer rust en energiezuinige oplossingen in huis.
Interesse in ankerloze spouwmuurisolatie?
Heb jij interesse in spouwmuurisolatie bij jouw ankerloze spouwmuur? Neem dan contact met ons op! In een vrijblijvend adviesgesprek vertellen onze isolatiespecialisten je namelijk meer over het vervolgproces!