Wat is een koudebrug?

Wil jij weten wat een koudebrug is en wat je moet doen als je hier last van hebt? Isotech vertelt het je graag! Wij zijn regelmatig woningbezitters van dienst die hinder hebben van een koudebrug in hun huis. Bij Isotech ben je dan ook aan het juiste adres om een koudebrug in jouw woning te verhelpen! Dus, wil je meer weten over wat een koudebrug is en hoe dit opgelost kan worden? Lees dan gauw onderstaand artikel!

Een koudebrug; wat is dat eigenlijk?

Een koudebrug is een plek in de binnenmuur van een woning waar de isolatielaag gebreken vertoond of zelfs helemaal afwezig is. Daardoor lekt op die plek warmte naar buiten en stroomt koude lucht van buitenaf naar binnen. Dat is natuurlijk vervelend, want het isolatiemateriaal heeft als doel om warmte binnenshuis te houden en kou buitenshuis. Men noemt een koudebrug ook wel een thermische brug of bouwknoop.

 

Hoe komt een koudebrug tot stand?

Koudebruggen kunnen zich op verschillende manieren en plekken vormen. Wij zetten ze voor je op een rij:

  • Vaak komen koudebruggen voor op plekken waar de thermische isolatie wordt onderbroken, bijvoorbeeld wanneer isolatiedelen niet secuur op elkaar aansluiten. Tussen de isolatielagen ontstaat dan een lege ruimte. Hierdoor kan er rommel tussen de spouwmuur en de spouwmuurisolatie vallen, waardoor de isolatielaag niet de gehele muur beslaat. Hierdoor kan warmte gemakkelijker ontsnappen.
  • Op sommige plekken in je gevel is geen isolatiemateriaal aanwezig, wat kansen biedt voor een koudebrug om zich hier te vormen. Dit zie je voornamelijk op plekken waar een goed geïsoleerd deel overgaat in een slecht geïsoleerd deel, zoals plekken waar de muur overgaat in de vloer, ramen of deuren. Ook rondom rolluiken ontstaan dikwijls koudebruggen.
  • Ook bij verouderde ramen en deuren in de buitenmuren (het buitenschrijnwerk) kan bij gebrekkig onderhoud één of meerdere koudebruggen ontstaan. Deze bevatten namelijk geen thermische onderbreking.

 

Wat zijn de gevolgen van een koudebrug?

Een koudebrug heeft verschillende vervelende gevolgen voor jou en jouw woning. Deze zijn:

  • Er lekt warmte weg uit je huis en kou dringt zich makkelijker in je woning naar binnen. Dit zorgt voor een onbehaaglijker woonklimaat.
  • Doordat warmte sneller uit je huis ontsnapt, moet je harder stoken om het binnen op temperatuur te krijgen. Je gasverbruik stijgt hierdoor. Dit zie je vanzelfsprekend terug op de energierekening. Bovendien heeft een hoger gasverbruik een negatieve impact op het milieu.
  • Op plekken waar een koudebrug ontstaat, vormen zich sneller vochtplekken en schimmel. Dit komt doordat de waterdamp in de binnenlucht op deze plekken gaat condenseren.

 

Hoe weet ik of ik een koudebrug in mijn woning heb?

Een koudebrug is op diverse manieren op te sporen. Je kan zelf met je hand over de muur gaan om te achterhalen of bepaalde zones kouder zijn dan andere zones. Als één of meerdere plekken beduidend kouder aanvoelen, is er grote kans dat hier een koudebrug aanwezig is. Ook plekken waar vocht ophoopt kunnen wijzen op een koudebrug.

Met een professionele warmtecamera achterhaal je snel en eenvoudig waar koudebruggen in de muur aanwezig zijn. Een warmtecamera laat middels infraroodthermografie namelijk zien welke oppervlakken van uw woning warmer of juist kouder zijn. Hiervoor is het wel van belang dat er sprake is van een warmteverschil van minstens 10 °C tussen de binnen- en buitenkant van de woning.

 

Een koudebrug verhelpen

Het liefst voorkom je het ontstaan van koudebruggen. Daarom is het van belang om de spouwmuren goed schoon te houden en dat alle isolatielagen netjes op elkaar zijn aangesloten. Hierdoor kunnen er geen holle ruimtes in de isolatie ontstaan, waardoor de spouw langer schoon blijft.

Is er toch sprake van een koudebrug in je muur? Dan kan deze plek nageïsoleerd worden. Soms is het mogelijk om enkel deze specifieke plek te isoleren, maar de kans bestaat ook dat de gehele gevel onder handen moet worden genomen. Deze moet dan geheel met isolatiemateriaal bedekt worden.

Ontstaan er koudebruggen rondom raam -of deurkozijnen? Dan zijn deze doorgaans eenvoudiger te verhelpen, bijvoorbeeld door dubbelglas aan te brengen of het buitenschrijnwerk te restaureren.

 

Meer weten over koudebruggen?

Isotech gaat graag voor jou aan de slag met het identificeren en verhelpen van koudebruggen in jouw woning! Twijfel dan ook niet om contact met ons op te nemen! Ook bij andere vragen of opmerkingen staan wij voor je klaar. Je kan ons eenvoudig bereiken via het onderstaande contactformulier of door een mail te sturen naar info@isotech.nl. Ook zijn wij telefonisch bereikbaar op 040-2417464. Wij helpen je graag verder!

Overige artikelen