Wat voor isolatie gebruik je onder een betonvloer?

Zoek jij de beste isolatie voor onder jouw betonvloer? Dan is Isotech je graag van dienst! Op een vakkundige werkwijze brengen wij het isolatiemateriaal aan onder jouw betonvloer, waarna je kan genieten van een comfortabeler woonklimaat. Maar welk materiaal is eigenlijk het beste te gebruiken voor het isoleren van een betonnen vloer? Lees gauw verder om daar achter te komen!

Materiaal voor betonvloerisolatie

Welk isolatiemateriaal het beste is aan te brengen onder jouw betonvloer, is afhankelijk van de situatie van je vloer. Het is bijvoorbeeld belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid ruimte onder je betonvloer, ofwel de kruipruimte. Doorgaans worden de volgende isolatiematerialen gebruikt:

  • EPS: wanneer je genoeg ruimte onder je betonvloer hebt, kun je geëxpandeerd polystyreen (EPS) aanbrengen. In de volksmond staat dit materiaal bekend als piepschuim. EPS is een goedkope en betrouwbare keuze voor het isoleren van betonnen vloeren. Bovendien is het in verschillende diktes te verkrijgen. Bij een ruime kruipruimte wordt dan ook vaak voor een dikke EPS-plaat gekozen, aangezien dit de isolatiewaarde sterk ten goede komt.
  • XPS: als er veel druk op je vloer staat, heb je baat bij isolatiemateriaal dat hier tegen bestand is. Geëxtrudeerd polystyreen (XPS) is in dergelijke situaties een verstandige optie. XPS is opgewassen tegen een hoge mate van vloerbelasting. Daarnaast is dit isolatiemateriaal vochtafstotend en schimmelbestendig, waardoor het ook uitermate goed van pas komt bij het isoleren van betonvloeren in kelders.
  • PIR: Polyisocyanuraat (PIR) is hard kunststofschuim en hedendaags wellicht het populairste materiaal voor isolatie, wegens de hoge isolatiewaarde en de gemakkelijke plaatsing tegen de onderkant van jouw betonvloer. De aluminium toplaag van PIR-platen houden kou en vocht buiten je huis en nemen weinig ruimte onder je betonvloer in beslag.

Waarom mijn betonvloer laten isoleren?

Een niet-geïsoleerde kruipruimte kan zorgen voor een koude en zelfs vochtige betonvloer in huis. Gelukkig is deze holle ruimte onder jouw betonvloer goed te isoleren, namelijk op twee manieren:

  1. Het isoleren van de kruipruimte door het plaatsen van isolatiemateriaal tegen de onderkant van de betonvloer. Dit is mogelijk als je een kruipruimte hebt die ruim genoeg is om in te kunnen werken.
  2. Het isoleren van de bodem door het plaatsen van een dikke laag isolatieparels of chips. Wanneer de kruipruimte onder je betonvloer te krap is om te kunnen betreden, is bodemisolatie een zeer geschikt alternatief.

Je betonvloer van bovenaf isoleren

Het is ook mogelijk dat er helemaal geen (kruip)ruimte tussen je betonvloer en de bodem aanwezig is. De betonvloer isoleren vanaf de onderkant is dan geen optie. Echter, het is wel mogelijk om de betonvloer vanaf de bovenkant met isolatiemateriaal te bedekken. PIR-platen zijn hier uiterst bruikbaar voor, vanwege hun geringe dikte en hoge isolatiewaarde.

Ben je van plan om een afwerkvloer op je betonvloer te plaatsen en wil je deze van bovenaf isoleren? Dan is het verstandig om XPS als isolatiemateriaal te gebruiken, wegens de hoge drukbelasting van de afwerkvloer.

Waarom je betonvloer laten isoleren door Isotech?

De kruipruimtespecialisten van Isotech zijn je graag van dienst bij het isoleren van jouw betonvloer! Op basis van jarenlange ervaring en uitgebreide expertise brengen wij het isolatiemateriaal onder óf op jouw betonnen vloer aan. Je huis zal hierna behaaglijker aanvoelen en de stookkosten zullen zeker dalen.

Wij maken bij Isotech doorgaans gebruik van ons eigen IsoPremium-isolatiemateriaal. Dit product bestaat uit PE-schuim, aluminium en vezelvlies wat een optimaal isolatieresultaat van jouw betonvloer realiseert.

Interesse in het isoleren van jouw betonvloer?

Heb je interesse in betonvloerisolatie? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend adviesgesprek! Isotech staat klaar voor al jouw vragen en bespreekt graag de mogelijkheden met je.

Overige artikelen